zondag 21 oktober 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Henny van Herck - Fien gaat stemmen
Gepubliceerd op: 14-03-2017 Aantal woorden: 765
Laatste wijziging: 14-03-2017 Aantal views: 491
Easy-print versie Aantal reacties: 1 reacties

Fien gaat stemmen

Henny van Herck


Dagboekverhaal geÔnspireerd op de verkiezingen.

Heel Nederland komt in beweging. Fien wil ook gaan stemmen en heeft de stemwijzer geraadpleegd op internet. Zo probeert ze enige duidelijkheid te krijgen in de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart, maar makkelijk vindt ze het niet!

Fien is niet met politiek grootgebracht, verre van dat. Haar beide ouders kregen, nadat ze getrouwd waren, de status vreemdeling in Nederland en hadden daardoor voor heel lange tijd ook geen stemrecht. Ze waren in 1957 getrouwd waarbij haar Nederlandse moeder toen de nationaliteit bij het huwelijk in moest leveren. Haar vader, die ook in Nederland geboren was, had de Belgische nationaliteit gekregen bij zijn geboorte. Dit kwam o.a. omdat opa op 14 jarige leeftijd was gevlucht van BelgiŽ naar Nederland tijdens de 1e wereldoorlog. Fien vond het maar vreemd, ook omdat zij zelfs nu nog 2 nationaliteiten had. Politieke keuzes laten dus grote voetstappen achter in het landschap van onze geschiedenis. Fien is zich dat nog nooit zo bewust geweest als nu.

Er is veel veranderd in Nederland denkt Fien. Van waterland naar immigratieland. Ruimhartig in het beleid van onderdak verlenen was de eigen bevolking onder de voet gelopen, of in ieders geval er tegenaan. De hoeveelheid politieke partijen nu was groter dan ooit en de aanpak om de kiezer te bereiken divers. Allemaal willen ze het beste voor Nederland. De een steelt de show, terwijl de ander zich in alle rust beroept op de kernwaarden van een humanitair en verbonden Nederland. Er is een jongere generatie actief met een snelle bruisende energie. Met een zichtbare diversiteit aan culturen presenteren zij zich als afspiegeling van Nederland. De manier waarop is vernieuwend! Maar welk beeld heeft de burger van Nederland? Waar ligt het vertrouwen in de politiek. Waar haken zij in, waar haken zij af. Waar overheerst de pijn, de herkenning, de liefde en de uiteindelijke saamhorigheid. Waar sta ik, denkt Fien tenslotte en waarmee voel ik mij verbonden. Het is altijd goed om dat te weten. Op tijd je huiswerk maken blijkt dus wederom van groot belang.

Wat maakt Nederland tot Nederland anno 2017? Het was altijd een open en vrij land, met veel water, klompen, molens, noeste arbeid, rust, kaas, boeren, prachtige natuur, en veel dezelfde Nederlanders. Natuurlijk staan er nog molens, maar de eenheid is vooral verdwenen. De diversiteit viert werkelijk in alles hoogtij. Het veilige vertrouwde gevoel van thuis te zijn in eigen land is voor velen niet echt herkenbaar meer. Fien vraagt zich dat plotseling ook af. Haar ouders hadden hun best gedaan en keihard gewerkt, maar frieten stonden er nooit op het menu beseft ze nu. Het woord BelgiŽ heeft ze thuis nooit gehoord. En als ze van haar zakgeld eens een frietje kocht, voelde het als verraad, ook al begreep ze toen niet waarom. De pijn en moeilijkheid van immigreren tekende niet alleen haar verleden. Boosheid, onrust en een gapende kloof tussen burgers onderling en de overheid maakten deze verkiezingen toch wel tot iets bijzonders, en de keuze moeilijk. Ze doet haar best het te begrijpen. Grote veranderingen, de uitslag van deze verkiezingen tussen links en rechts zou een groot verschil kunnen betekenen. De strijd maakt het er niet makkelijker op voor Fien.

De grote vernieuwing naar een sociaal links en progressief kabinet, zou dat de uitkomst kunnen zijn van de onrust en ongeziene oorlog in dit land? Fien sprong overeind! Natuurlijk, wat een geruststelling! Haar eerdere beeld van een oorlog met tanks en geweren loste op als sneeuw voor de zon. Ze stond stil bij de vele vluchtelingen uit oorlogsgebied. Hoe het voor hun moet voelen, al die onrust in Nederland. Weten waar je vandaan komt en hoe daarmee om te gaan is heel belangrijk. Pas dan kun je werkelijk bewust en in vrijheid kiezen. En welke politieke partij er ook zal winnen, of een regering vormen, veranderingen zijn van alle tijden. Ook dat is beangstigend voor veel mensen. De nieuwe generatie kleurt zich in alles anders. De snelheid ervan doet Fien beseffen met welke kracht b.v. techniek, maar ook menselijke beeldvorming en emotionele draagkracht in ontwikkeling zijn, en hoe zich dat vertaald in de maatschappij. Bij de tijd blijven dus. Deze update had Fien meer duidelijkheid gebracht dan de stemwijzer die ze raadpleegde, want in haar hart wist ze het wel. Nu kan ik later mijn kinderen en kleinkinderen uitleggen welke politieke keuze ik gemaakt heb en waarom, denkt Fien met een dankbare glimlach op haar gezicht.

Samen zijn we Nederland, samen zijn we sterk!


Auteur: Henny van Herck
13-03-2017
@ 21-06-2015 15:35:42
Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en Renť Claessens