dinsdag 21 mei 2019
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Henk Gruys - De Macht der Muziek
Gepubliceerd op: 12-02-2017 Aantal woorden: 717
Laatste wijziging: 27-12-2017 Aantal views: 474
Easy-print versie Aantal reacties: 11 reacties

De Macht der Muziek

Henk Gruys


Voor mijzelf zou je De Macht der Muziek op bepaalde wijze toepasselijk kunnen noemen...
Want ik ben een groot muziekliefhebber, en opgegroeid met klassieke muziek. En toch voel ik altijd een zekere beduchtheid om naar zaalconcerten te gaan waar orkestwerken uitgevoerd worden, omdat ik daar niet goed tegen kan; niet tegen de stortvloed van emoties waarmee ik daar word overspoeld, en die mijn incasseringsvermogen te boven dreigen te gaan.
Een opname, hoe aangrijpend soms ook, kan ik nog net verdragen. Maar bij een echt concert is het mij vaak of alles onder een enorm vergrootglas wordt gelegd: de componist die dit moest beleven en ondergaan, en ik hoor en zie de musici die met hun instrumenten alles tot in details op mij loslaten. Ik kan er volledig door overrompeld worden, en bijna pijnlijk geraakt door die opstekende storm van het muzikale fenomeen... Ik zou dan het liefst willen weglopen, maar dat is niet altijd goed mogelijk.
Vaak verbaas ik mij erover dat de uitvoerenden zich niet veel meer geraakt, ja verpletterd voelen door de muzikale krachten die ze oproepen.

Zijn mijn ervaringen zo vreemd en uitzonderlijk? Op een late zondagmiddag in oktober zag ik in onze stad iets eigenaardigs. Ik kwam toevallig voorbij de grote stadsmuziekzaal, net op het moment dat het middagconcert was beindigd, en de bezoekers naar buiten kwamen.
Het leek het normale gemleerde zondagmiddagpubliek. Maar er was iets zeer ongewoons aan. Sommigen huilden, anderen moesten op de stoep worden ondersteund. Ik zag enkelen als verdoofd op de stenen zitten; ze leken totaal gedesorinteerd; anderen liepen verdwaasd heen en weer. Ik stond aan de grond genageld; wat was er in vredesnaam daarbinnen gebeurd?
Zou het echt kunnen dat het publiek door wat men deze zondagmiddag muzikaal te verwerken had gekregen, zo ontredderd was dat het slechts wankelend en ontdaan de concertzaal kon verlaten?
Ik werd nieuwsgierig welk werk was uitgevoerd. Ik las het thuis in de krant, en dat de compositie inderdaad voor ongewone taferelen had gezorgd. Het betrof niet eens een bijzonder stuk; wel van een buitengewoon grootse opzet, met extra uitgebreid orkest, tien solisten en twee koren, van een nog vrij onbekende componist. Typisch een symfonie voor na de pauze. In Denemarken had de uitvoering tot overeenkomstige reacties geleid, stond er bij in de krant. Men had in dit verband gesproken over het "ultieme woeden van het orkest".
Ik moet erkennen dat ik aanvankelijk nogal getroffen was door de aanblik van zoveel redeloze mensen. En tegelijk tot stomheid geslagen over dit effect. Maar al gauw kreeg ik enige twijfel. Ik meende dat, ondanks mijn eigen overgevoeligheden voor klanken, het eenvoudig niet mogelijk kon zijn dat zoveel toehoorders zo massaal door muziek als murw geslagen naar buiten waren gekomen.

Ik hoorde later dat op verscheidene universiteiten onderzoekingen gaande waren geweest over "de macht der muziek". Ook in ons land bleken er studenten bij dat zondagmiddagconcert betrokken te zijn.
Maar de werkelijkheid bleek weer eens prozascher dan elke illusie, zoals vaker. Met de onderzoeken was nogal geknoeid. Nadat men bij eerdere experimenten had geconstateerd dat aan de uitkomst geen zinnige conclusie kon worden verbonden, had men het concertpubliek heimelijk een mengsel van drugs toegediend, door tijdens de pauze stiekem iets in de koffie te doen.
Zodat de algehele ontreddering niet door de macht der muziek kwam, maar door de werking van goedkope drugs.
Typische studentengrap? Ja. Van verschillende kanten eiste men maatregelen tegen de betrokken fraudeurs, die ook nog alles minutieus bleken te hebben gefilmd, zonder de betrokkenen daarvan op hoogte te hebben gesteld. Een strafklacht hing in de lucht,

Hoe deze kwestie afgelopen is, is mij verder onbekend. Ik kom, gezien mijn eigen muzikale overgevoeligheid, ook niet tot een oordeel of het nu wel of niet mogelijk zou zijn.
Al met al zorgde deze zaak bij de muziekliefhebbers voor stof tot enig nadenken over de grenzen en de macht der muziek. Voordat de kwestie weer verdween, en men weer overging tot de orde van de dag.@ 02-11-2018 13:03:04
sinop otelleri blog  sinop otel dublex suit oda  sinop otel hakkımızda  sinop otel hizmetler  sinop otel müza  sinop otel odalarımız  sinop otel plaj  sinop otel standart oda  sinop otelleri video  sinop otelleri yorumlar  sinop otel havuzlu  sinop otel fiyatları  sinop otelleri  sinop havuzlu otel  sinop otelleri trivego  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra birçok tarihi mekâna da sahip olan bir şehirdir. Sinop yalnızca doğa meraklıları tarafından değil aynı zamanda tarih meraklıları tarafından da gezilip, görülen ve beğenilen bir kenttir. Sinop kalesi, Sinop arkeoloji müzesi, Sinop İnce burun Feneri, Boyabat Kaya Mezarları Sinop’un tarihsel kalıntılarını oluşturmaktadır.

Tarih meraklısıysanız ve Sinop’a gelip seyahat etmek, gezip görmek istiyorsanız, o halde Sinop otelleri arasından bir Sinop otel seçiminde bulunun. Tercih ettiğiniz otelin isteklerinize uygun olup olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Nasıl özellikler istiyorsanız, beğendiğiniz otel de bu özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz Sinop otel ile güzel bir tatili geçirme imkânınız da bulunmaktadır.


@ 02-11-2018 13:02:37
antalya sex shop  
bursa sex shop  
sex shop bursa  
bursa sex shop  
avcılar sex shop  
avcılar sex shop  
esenyurt sex shop  
esenyurt sex shop  
beylikdüzü sex shop  
beylikdüzü sex shop  
kadıköy sex shop  
kadıköy sex shop  
bakırköy sex shop  
bakırköy sex shop  
işitme cihazı  


@ 02-11-2018 13:02:22
seks shop  
sex shop  
sex toys  
erotik seks shop  
gay sex shop  
gay sex shop  
strapon nedir  
kızılay sex shop  
vibratör  
izmir sex shop  
antalya sex shop  
ankara sex shop  
istanbul sex shop  
istanbul sex shop  


@ 02-11-2018 13:02:12
seks shop  
sex shop  
sex shop  
sex shop  
seks shop istanbul  


@ 02-11-2018 13:02:02
فرمتجر الجنس  
فروشگاه جنسی  
فروشگاه جنسی  
هزاز  
вибратор  
секс-шоп  
متجر الجنس اسطنبول  


@ 02-11-2018 13:01:55
sex shop  
iç giyim  
saç bakım  
işitme cihazı  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otel fiyatları  
sinop otel tavsiye  


@ 02-11-2018 13:01:44
 • https://www.ogiyo.com

 • https://www.sacbakim.net

 • https://www.noktaisitme.com

 • https://www.sinopantikotel.com.tr

 • https://www.sinopantikotel.com

 • https://www.sinopotel.com.tr

 • http://www.sinopotel.com

 • https://www.otelsinop.net

 • https://www.seksshopistanbul.net

 • https://www.jartiyercorap.com

 • https://www.noktashop.ist

 • https://www.noktashop.istanbul

 • https://www.noktashop.org

 • https://www.noktaseksshop.com

 • https://www.vibratorum.net

 • https://www.noktashop.org/articles-sitemap.xml • @ 02-11-2018 13:01:37
  sex shop  
  seks shop  
  saç bakım  
  seks shop  
  seks shop  
  sex toys  
  sex toys  
  gay sex shop
  gay sex shop
  strapon nedir


  @ 02-11-2018 13:01:21
  kızılay sex shop
  travesti sex
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  vibratör  
  izmir sex shop  


  @ 02-11-2018 12:59:54
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 


  @ 21-06-2015 15:35:42
  Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


  Copyright © 2002-2019 Geoffrey Reemer en Ren Claessens