maandag 24 september 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Claudio Aendenboom - Oorverscheurend !
Gepubliceerd op: 06-12-2016 Aantal woorden: 358
Laatste wijziging: 06-12-2016 Aantal views: 577
Easy-print versie Aantal reacties: 2 reacties

Oorverscheurend !

Claudio Aendenboom


Tijdens Nieuwjaarsavond 1974 waren we bij oom Marc volop aan het feesten in zijn duplex-appartement te Gent. Zijn mooie woonst bevond zich dichtbij de Sint-Baafskathedraal. Tante Berna, oom Luc en oom Bob waren ook van de partij, naar goede gewoonte. Tante Martine 'kon niet' aanwezig zijn en oom Yves evenmin want die vertoefde op dat moment in het buitenland. Opa en zijn tweede vrouw leefden reeds jaren in onmin met mijn ouders en bleven dus thuis.

We dronken en aten als Bourgondische levensgenieters en lachten zoals altijd groen om de flauwe grappen van Bob. Mijn Waalse vader die geen woord Vlaams verstond lachte vrolijk groen mee. Nadat alle cadeau's waren uitgepakt ploften we voldaan neer in de lederen fauteuils om te kijken naar een Franse film met Louis de Funès in de hoofdrol. Funès was ieders favoriete acteur, onze avond kon dus niet meer stuk.

Tot er een discussie ontstond tussen Luc en Marc over Vincent van Gogh. Ze waren allebei stomdronken. Oom Luc, de archichitect, vond dat van Gogh een geestelijk gestoorde kunst-verkrachter was,oom Marc, een kunstenaar in hart en nieren, dacht er duidelijk anders over, van Gogh was immers zijn grote voorbeeld. Maar mijn moeder kwam echter sussend tussenbeide en kon beide broers kalmeren. En zo vielen we allen rustig in slaap... tijdens de film.

Maar net voor middernacht schoten we wakker door een oorverscheurende kreet. Het was een kreet die vanuit de keuken kwam. En plots stormde Marc de woonkamer binnen, zijn hoofd zat onder het bloed en in een doek gewikkeld. Hij smeet vervolgens zijn bebloed oor op de grond, tot bij Lucs voeten. We waren allen verbijsterd: Marc had zijn oor afgesneden net zoals van Gogh dat ooit had gedaan ! Mijn vader nam koelbloedig de telefoon om een ambulance te bellen.

Halt, niet doen ! riep Marc. Hij raapte het bloederig oor van de grond en grinnikte: Voel maar, dit is een plastic oor, vandaag gekocht in een speelgoedwinkel, het bloed is enkel wat ketchup.

En op dat moment sloeg de Sint-Baafskathedraal klokslag twaalf uur...
Opgelucht en uitbundig wensten we elkaar Bonne année !


(www.deleunstoel.nl)

Claudio Aendenboom @ 07-12-2016 16:33:57
Inderdaad Henk, mijn familie-geschiedenis is wat ongewoon ! Bedankt voor je reactie !


Henk Gruys @ 07-12-2016 10:44:57

Wat een familie, zeg!
Ik heb mij wel eens afgevraagd wat er zou gebeuren als ik zo'n kroniek van mijn familie, van fabrieksarbeiders en brave kantoorpikken zou moeten schrijven...
Zulk een gegeven was dan goed voor een fllnk aantal anecdotes weliswaar, maar verder zouden het misschien net iets te veel gewone ooms en tantes blijven, vrees ik.Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en René Claessens