woensdag 24 oktober 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
José van Rosmalen - Over liefde gesproken
Gepubliceerd op: 14-07-2015 Aantal woorden: 591
Laatste wijziging: - Aantal views: 844
Easy-print versie Aantal reacties: 1 reacties

Over liefde gesproken

José van Rosmalen


Ik kwam het oudere echtpaar tegen in de hal van de Doelen, ’ s avonds na een concert. De man zei tegen mij ‘ze moet lopen, anders lukt het haar niet meer. ‘Hij hield haar stevig vast, zodat ze niet zou vallen. Tegen half twaalf ging hun metro vanaf het station Eendrachtsplein. Daar zag ik hen weer. Het was voor hun doen een latertje. Achter in de tachtig en samen op stap. Niet versloffen, niet stilzitten, maar doen.
Zij had er tegenop gezien, maar hij had doorgezet. ‘Lopen is goed voor je’. Geen taxi, geen Vervoer op Maat, we doen het gewoon zelf. Het ‘ ze moet lopen’ klonk uit zijn mond dan ook niet hardvochtig; het was een effectieve stimulans om haar te helpen haar grenzen te verleggen. Geen kruk of stok, zijn arm was voldoende voor haar om in balans te blijven. Zo kan een huwelijk na ruim zestig jaar nog warmte en betrokkenheid uitstralen; de liefde hoeft niet te slijten, maar kan ook blijven groeien.
Met Valentijnsdag vieren veel mensen de liefde en de verliefdheid. In de Gedichtenweek staat dit jaar het thema de liefde centraal. Over dit onderwerp zijn ontelbare romans, gedichten, liedjes en verhalen geschreven. Het is dan ook een onuitputtelijke bron van inspiratie. Er is de Liefde met een hoofdletter en de liefde met een kleine letter, de verheven liefde, de zinnelijke liefde en de meer alledaagse vorm van liefde.
Het woord dat hierbij het beste past vind ik ‘bevestiging’. Mensen hebben er behoefte aan om erkend te worden om wie en wat zij zijn, om gezien te worden, gehoord te worden, niet genegeerd te worden, om mee te tellen. Bevestiging staat tegenover ontkenning. Liefde kan nooit gedijen waar mensen worden ontkend; op onvruchtbare bodem zullen bloemen niet tot bloei komen, maar eerder scheefgroeien en verkommeren.
Een bekend spreekwoord luidt dat ‘de liefde van twee kanten moet komen.’ Als iemand dit spreekwoord gebruikt, weet je bijna zeker dat hij of zij vindt dat een ander te weinig aandacht toont, er is vaak een ondertoon van verwijt. ‘Ze laat niks horen als ik jarig ben en ik had haar nog wel een kaartje gestuurd.’ Zo gaat het vaak mis in de contacten tussen mensen. Je veronderstelt gebrek aan aandacht bij de ander en je wendt je af omdat je geen blauwtje wil lopen.
Aandacht krijgen begint bij aandacht schenken. Niet voor de vorm, maar omdat je echt geïnteresseerd bent. Ieder heeft wel eens een gesprek meegemaakt, waarbij iemand begint met ‘ hoe gaat het met jou?’, om vervolgens pijlsnel door te gaan op het eigen lief en leed. Ook ik bezondig me hier wel eens aan. We zijn nou eenmaal geen volmaakte wezens, maar elke dag biedt gelukkig een nieuwe kans.
Laat de liefde bloeien, in het groot en in het klein. Echte aandacht is een goed begin. Elkaar zien staan, elkaar groeten, niet elkaar veronachtzamen. Je geeft iets en krijgt er iets voor terug. Dat kan je als mens sterker maken, je wordt er beiden beter van. Het kan een praatje bij de bushalte zijn of iemand die je een tijd niet hebt gesproken eens opbellen. Het hoeft beslist niet altijd groot en meeslepend te zijn. Een helpende hand kan al wonderen doen, je helpen iets te doen waar je tegenop ziet.
Liefde is een medicijn, waar je geen dokter voor nodig hebt!


www.josevanrosmalen.nl


@ 21-06-2015 15:35:42
Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en René Claessens