donderdag 18 oktober 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Louis Verbaal - Enter Sintman
Gepubliceerd op: 21-04-2004 Aantal woorden: 1491
Laatste wijziging: 28-09-2004 Aantal views: 1485
Easy-print versie Aantal reacties: 1 reacties

Enter Sintman

Louis Verbaal


Ik weet het, qua onderwerp een beetje laat, of vroeg. Het is maar hoe je het bekijkt.Dit verhaal heb ik ooit voor een project geschreven. Het was een uit de hand gelopen grap. In iedergeval een succes. Misschien vinden jullie het ook leuk, vandaar dat ik in ieder geval deel 1 heb geplaatst. Als de reacties over het algemeen positief zijn, dan plaats ik tezijnertijd het verdere verhaal.

ENTER SINTMAN

Hoofdstuk 1:

Met frisse tegenzin is Sinterklaas ook dit jaar weer naar Nederland afgereisd. Het uitdelen van kadootjes is hij goed zat. Letterlijk elk jaar hetzelfde liedje. “Zie ginds komt de stoomboot” en “Sinterklaasje bonne bonne bonne.” Whatever that means. Na een enorme tocht over de Noordzee komt hij aan in Nederland en wordt hij als een volkomen idioot behandeld. Het zijn niet alleen die liedjes, ook de hele kermis erom heen. Twee weken lang elke nacht het dak op en dan op 5 december de grande finale: In een avond tijd bij elk gezin een mand met kadootjes afleveren. De volgende dag is hij helemaal kapot, maar dan is het nog niet over. Nee, dan is hij zelf jarig en krijgt hij weer van elke piet dezelfde stropdas. Wat heeft hij nou in godsnaam aan 1000 stropdassen? Als die eikels nou geld bij elkaar leggen dan konden ze een afwasmachine voor hem kopen. Nee, die sukkels glimlachen alleen maar, of ze nou op het dak klimmen of op de boot hun kunstjes doen. De enige reden dat hij deze beroepssukkels meeneemt, is dat hij anders alles zelf moet doen. Gelukkig is de sint een groot acteur en kan hij twee weken aardig doen en zo alles verdragen. Het vooruitzicht dat hij de rest van het jaar lekker in Spanje zit, vergoedt ook veel. Vanavond is hij weer op pad met twee pieten en bevindt hij zich in Rotterdam. De ronde zit er weer bijna op. Gelukkig…

“Zeg bewakingspiet, wat maken ze die stadions toch groot tegenwoordig, he?” Sinterklaas kijkt naar zijn knecht en die glimlacht vriendelijk terug. Geirriteerd kijkt hij zijn knecht aan.” Ik vroeg je wat! Kun je wat meer meer dan alleen glimlachen? Goed, we doen het nog een keer: Wat maken ze die stadions toch groot tegenwoordig, he?” Zijn knecht knikt.”Ja, de architectuur van dit imposante gebouw is van hoogwaardige kwaliteit. Dit stadion heeft een lange historie. Toen dit gebouw in 1992 werd gerenoveerd….” Sinterklaas zucht. “Ja, laat maar.” Plots betrekt zijn gezicht. “Oh oh, kinderen! Vlug pieten, leid ze af!” In een razendtempo klautert Sinterklaas van zijn paard en rent de eerste de beste straat in. Het blijkt een doodlopende straat te zijn en de enige mogelijke schuilplaats is op dit hachelijke moment een openbaar toilet. Gauw rent hij het gebouwtje in.

Ondertussen staan de pieten al klaar met een hand vol pepernoten. Als een van de kinderen een pistool achter zijn broekriem vandaan haalt en de ander begint te zwaaien met zijn honkbalknuppel, beseft bewakingspiet dat het foute boel is. Gauw zwaait hij met zijn roe, maar dat levert alleen maar hoongelach van zijn aanvallers op. Zo worden de pieten beroofd van hun portomonees,horloges en snoepgoed. Vlak voordat ze weg willen rennen, slaat een van de aanvallers de pieten neer om er zeker van te zijn dat ze een flinke voorsprong hebben als ze weer bijkomen.

Sinterklaas kijkt vlug rond. “Wat een vies toilet. Ik houd het nog liever op, dan dat ik hier op de pot moet gaan zitten.” Als hij van buiten mensen hoort praten bedenkt hij zich snel en zit binnen twee seconden in kleermakerzit op de wc-bril. Even lijken ze dichterbij te komen. Als het volume van de conversatie lijkt af te nemen, besluit Sinterklaas weer van de pot af te komen. Hij wil hier geen minuut langer zitten en besluit naar buiten te gaan. Op het moment dat hij met zijn hand naar de deur reikt, slaat de deur open. Met een knal krijgt Sinterklaas de deur tegen zijn hoofd en valt bewusteloos neer. Een man die naar binnen wil lopen kijkt verschrikt naar beneden. “O sorry mijnheer. Ik ben soms zo klunsig, ik…he wacht eens, dat is Sinterklaas! Gauw loopt hij naar de kraan en vangt een klein beetje water op met zijn handen en gooit het vervolgens over het gezicht van de Sint. Sinterklaas knippert met zijn ogen en is gedisorienteerd. De man klapt blij in zijn handen.”Goh, dat ik Sinterklaas in levende lijfe ontmoet. Dat gebeurt niet vaak. Mag ik uw handtekening?” Sinterklaas weet het nou even helemaal niet meer.”Waar ben ik? Wie is Sinterklaas? Wie ben jij?” De man helpt de Sint overeind.”U bevindt zich in Rotterdam, U bent Sinterklaas en ik ben Gerard Joling.” Sinterklaas kijkt in de spiegel en schrikt wat hij ziet.”Ik ken die hele Sinter-wat-is-zijn-naam niet, maar wat doe ik met een tabbert aan en een mijter op? Volgens mij had ik een…, wacht eens…Gerard Joling?” Gerard knikt. Sint kijkt zoekend rond. ”Waar lag die stok?” Gerard reikt de Sint zijn staf. ”Dank je…, en nou opgerot! Bestel heel snel een ticket to the trophics en verdwijn uit dit verhaal! Ik wil nog wat lezers overhouden!” Wild zwaaiend met zijn staf komt de Sint op Gerard af. Die bedenkt zich geen minuut en rent als een bezetene het openbare toilet uit. Sinterklaas knikt tevreden en draait zich om. “No more boleros voor die gozer.”

“Wat moet je nou?” Hoofdpiet kijkt zijn piet niet-begrijpend aan.”Waarom moest de Sint nou weer hints-piet meenemen?” Zenuwachtig neemt hij een trek van zijn joint en besluit nog één poging te doen. “Hoe kom JIJ aan die bult op je hoofd en waar zijn Sinterklaas en zijn bewakingspiet gebleven?” Om zijn vraag te verduidelijken maakt hij er wat wilde gebaren bij, maar het heeft geen effect. “Ik word hier niet goed van! Ga maar pepernoten bakken of zo, verdwijn uit mijn ogen!" Hoofdpiet pakt zijn mobiele telefoon en besluit de Sint maar te bellen.

Luid klinkt de melodie van “Toveren” van K3. Sint schrikt zich een ongeluk. Telefoon? Gauw grijpt hij in de zakken van zijn tabbert maar dat verdraaide kledingstuk heeft wel tien zakken. Na zes keer misgrijpen heeft hij eindelijk het ding te pakken. Op de gok drukt hij maar op het knopje met een afbeelding van een telefoon en benieuwd houdt hij het ding aan zijn oor."Ja, zeg het maar...Wie, Sinterklaas? Neeh, die is hier niet. Ik denk dat je verkeerd verbonden bent...Wie ben jij dan? Hoofdpiet en je werkt voor mij? He, neem een ander in de maling." Sinterklaas drukt gauw op het eerste de beste knopje en loopt het openbare toilet uit. "Die Sinterklaas is wel erg populair, het begint alleen wel te vervelen", mompelt hij in zichzelf. Hij besluit maar gewoon rechtdoor te lopen. Hij heeft toch geen idee waar hij is. In de verte komt een fietser zijn kant op. De fietser herkent hem en fietst langzaam naar de Sint toe. "Dat U hier loopt! Wat doet U hier?" Sint haalt zijn schouders op. "Geen idee. Eh, wie moet ik trouwens zijn volgens jou?" De fietser slaat de Sint vriendelijk op de schouder. "He warhoofd, U bent Sinterklaas, dat weet U zelf toch wel?" Sinterklaas wordt witheet."Nou heb ik er genoeg van. Ik weet niet wie die sinternogwat is, maar het lijkt me een belediging. En ik laat me niet zomaar door iedereen uitschelden!

Verbaasd kijkt de Hoofdpiet naar zijn mobieltje."Opgehangen? Ik weet zeker dat hij het was. “ Hoofdpiet besluit nog een keer te bellen. Nadat de telefoon vijf keer overgaat, wordt automatisch overgeschakeld naar de voicemail. “Dit is de voicemail van de sint. Als ik er was geweest dan had ik de telefoon wel aangenomen. Dus het ziet erna uit dat ik er niet ben. Het kan ook zijn dat ik er wel ben maar dat ik jou niet wil spreken. Het kan ook zijn…”Hoofdpiet wordt een beetje ongeduldig.”Nou ff tempo, maak je verhaal af en kom met de pieptoon.” Ondertussen gaat de voicemail rustig verder. ”…het kan ook zijn dat ik te laat was of dat ik mijn mobietje ben vergeten. Alles kan, koffiekan, theekan..dus zing een liedje na de pieptoon.” Hoofdpiet zucht. “Hehe. Ja, dit is de Hoofdpiet, ik vroeg me af..” Plots wordt hij onderbroken. “Bedankt voor de boodschap…tot ziens.”

De fietser ligt languit op de grond terwijl de Sint een leren jack past. “Prima, zo dat is een betere outfit.” Gauw legt hij zijn tabbert, mijter en de rest van zijn sinterklaas-outfit bij de fietser neer.” Dank je voor de eerlijke ruil. Jij kan nu mooi de Sinterklaas-vent uithangen waar je me voor aanzag, ik kan me vertonen in de stad. Tot ziens.” De fietser kijkt even verdwaasd op en ziet een man met lange baard, spijkerbroek en leren jack richting stad vertrekken.@ 21-06-2015 15:35:42
Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en René Claessens