dinsdag 21 mei 2019
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Jos van Rosmalen - Een bijenkorf in Utrecht
Gepubliceerd op: 30-03-2013 Aantal woorden: 740
Laatste wijziging: - Aantal views: 1219
Easy-print versie Aantal reacties: 11 reacties

Een bijenkorf in Utrecht

Jos van RosmalenIn de zomer van 1970 verhuisde ik van een zolderkamer bij een hospita naar een studentenkamer op de Ina Boudier Bakkerlaan, afgekort als de IBB laan of nog korter de IBB. De nagedachtenis aan de Utrechtse schrijfster die vroeger op de Oude Gracht woonde, was daarom nogal pover. Ik bewaarde wel een herinnering aan haar, omdat ik als middelbare scholier daags langs haar huis fietste, waar de letters Boudier op de groene deur mij opvielen. Ik had zelfs een boek van haar gelezen, armoede. Op de IBB woonden 1300 studenten op een kluitje, steeds met iets van vijftien mensen op een etage of in een portiekflat. Het was een wereld op zich. Mijn kamer lag op de tweede etage. Ik keek uit op een binnenpleintje met aan de overkant een kleine supermarkt. Je moest er goed op letten dat de artikelen niet over hun houdbaarheidsdatum heen waren, het was zeker geen kwaliteitswinkel. Verderop, aan de andere kant van de oude spoorlijn had je de Sterrenwijk, een oude Utrechtse volkswijk, met een paar kleine winkels, waaronder die van de dikke slager Jan; hij verwelkomde de winkelende studenten graag. In de Sterrenwijk woonden nogal wat FC Utrecht fans; bij de thuiswedstrijden kwam er een colonne mensen langs, zwaaiend met de clubvlag, richting het Galgenwaardstadion.

Mijn bovenbuurman speelde regelmatig tot een uur 's nachts piano. Geluidsoverlast moest je op de koop toenemen. Soms waren er etagefeesten tot diep in de nacht, met harde rockmuziek.
Op mijn etage woonden volgens de regels alleen maar mannen, maar er huisden ook diverse meisjes. Toch was het er wel een mannenhuishouding, gelet op de hyginische staat van de gemeenschappelijke ruimten.
Het schoonhouden van die ruimtes, de wc's, de douches, de keuken en de gang gebeurde bij toerbuurt, volgens een rooster dat in de keuken hing. Soms kwam daar stevig de klad in en stonken de wcs en ook de keuken.
Dat schoonmaken deed ik zo eens in de drie maanden. Het kostte me een paar uur en ik werd er flink moe van. Maar ik stelde er wel een eer in om het te doen. Een medebewoner die theologie studeerde en in een klein dorp dominee wilde worden vond zich zelf te goed om een bijdrage te leveren aan het schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimten. Hij richtte zich liever op geestelijke zaken. Hij wilde er echter wel voor betalen! Hij legde zijn principes met veel woorden uit, maar maakte zich daarmee niet populair.

Mijn kamer was een vierkant van 3,50 bij 3,50 meter. Daar sliep ik en studeerde ik. Ook had ik een televisie op de kop getikt, voor vijfendertig gulden. Daarmee kon ik n Nederlandse zender ontvangen. Zo keek ik heel burgerlijk op zaterdagavond naar Mies Bouwman, met haar programma, een van de acht.

In de keuken speelde zich het gemeenschappelijk etageleven af. Er werd gekookt en gekletst, soms tot midden in de nacht.
Er waren ook een paar buitenlanders. Een Amerikaan, Thomas, uit Texas. Hij studeerde literatuur en praatte daar ook graag over. Ook was er een Spaans meisje, Elena. Zij vond de Spaanse mannen te macho en de Nederlandse mannen veel liever. 'I like to go to bed with Dutch boys zo vatte ze vrijzinnig haar beeld van Nederland als land van grote mogelijkheden samen. In Spanje was Franco nog aan de macht, met zijn autoritaire beleid. Die buitenlandse studenten gaven in ieder geval extra kleur aan de keukentafelgesprekken die regelmatig tot twee uur s nachts duurden.

Er waren op mijn etage diverse medicijnenstudenten. Een van hen maakte een lange reis naar India, op en neer liftend. Ik vond dat mijn reisjes naar Lapland en dergelijke daarbij vergeleken in het niet zonken. Al die maanden stond zijn kamer gewoon open. Veel studenten vonden het afsluiten van hun kamer in die tijd niet nodig.
De huisoudste kwam een keer doodsbleek thuis. Er was iemand van de torenflat naast onze flat gesprongen en het zag er afschuwelijk uit. Er gingen meer verhalen over zelfmoorden aan de IBB-laan, soms door van die torenflat af te springen. Tussen die dertienhonderd studenten zaten natuurlijk eenzame zielen. Maar de verhalen werden ook overdreven. Alles bijeen was het leven er toch aangenamer dan bij een pottenkijkende hospita, die al gauw kwam zeuren over damesbezoek of andere onbetamelijkheden. Ik woonde er uiteindelijk bijna twee jaar voordat ik met mijn aanstaande naar een echtparenflat verhuisde.

zie ook: www.josevanrosmalen.nl


@ 02-11-2018 13:03:04
sinop otelleri blog  sinop otel dublex suit oda  sinop otel hakkımızda  sinop otel hizmetler  sinop otel müza  sinop otel odalarımız  sinop otel plaj  sinop otel standart oda  sinop otelleri video  sinop otelleri yorumlar  sinop otel havuzlu  sinop otel fiyatları  sinop otelleri  sinop havuzlu otel  sinop otelleri trivego  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra birçok tarihi mekâna da sahip olan bir şehirdir. Sinop yalnızca doğa meraklıları tarafından değil aynı zamanda tarih meraklıları tarafından da gezilip, görülen ve beğenilen bir kenttir. Sinop kalesi, Sinop arkeoloji müzesi, Sinop İnce burun Feneri, Boyabat Kaya Mezarları Sinop’un tarihsel kalıntılarını oluşturmaktadır.

Tarih meraklısıysanız ve Sinop’a gelip seyahat etmek, gezip görmek istiyorsanız, o halde Sinop otelleri arasından bir Sinop otel seçiminde bulunun. Tercih ettiğiniz otelin isteklerinize uygun olup olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Nasıl özellikler istiyorsanız, beğendiğiniz otel de bu özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz Sinop otel ile güzel bir tatili geçirme imkânınız da bulunmaktadır.


@ 02-11-2018 13:02:37
antalya sex shop  
bursa sex shop  
sex shop bursa  
bursa sex shop  
avcılar sex shop  
avcılar sex shop  
esenyurt sex shop  
esenyurt sex shop  
beylikdüzü sex shop  
beylikdüzü sex shop  
kadıköy sex shop  
kadıköy sex shop  
bakırköy sex shop  
bakırköy sex shop  
işitme cihazı  


@ 02-11-2018 13:02:22
seks shop  
sex shop  
sex toys  
erotik seks shop  
gay sex shop  
gay sex shop  
strapon nedir  
kızılay sex shop  
vibratör  
izmir sex shop  
antalya sex shop  
ankara sex shop  
istanbul sex shop  
istanbul sex shop  


@ 02-11-2018 13:02:12
seks shop  
sex shop  
sex shop  
sex shop  
seks shop istanbul  


@ 02-11-2018 13:02:02
فرمتجر الجنس  
فروشگاه جنسی  
فروشگاه جنسی  
هزاز  
вибратор  
секс-шоп  
متجر الجنس اسطنبول  


@ 02-11-2018 13:01:55
sex shop  
iç giyim  
saç bakım  
işitme cihazı  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otel fiyatları  
sinop otel tavsiye  


@ 02-11-2018 13:01:44
 • https://www.ogiyo.com

 • https://www.sacbakim.net

 • https://www.noktaisitme.com

 • https://www.sinopantikotel.com.tr

 • https://www.sinopantikotel.com

 • https://www.sinopotel.com.tr

 • http://www.sinopotel.com

 • https://www.otelsinop.net

 • https://www.seksshopistanbul.net

 • https://www.jartiyercorap.com

 • https://www.noktashop.ist

 • https://www.noktashop.istanbul

 • https://www.noktashop.org

 • https://www.noktaseksshop.com

 • https://www.vibratorum.net

 • https://www.noktashop.org/articles-sitemap.xml • @ 02-11-2018 13:01:37
  sex shop  
  seks shop  
  saç bakım  
  seks shop  
  seks shop  
  sex toys  
  sex toys  
  gay sex shop
  gay sex shop
  strapon nedir


  @ 02-11-2018 13:01:21
  kızılay sex shop
  travesti sex
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  vibratör  
  izmir sex shop  


  @ 02-11-2018 12:59:54
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 


  @ 21-06-2015 15:35:42
  Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


  Copyright © 2002-2019 Geoffrey Reemer en Ren Claessens