dinsdag 21 mei 2019
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Jos van Rosmalen - Het land van mijn voorvaderen
Gepubliceerd op: 15-02-2013 Aantal woorden: 684
Laatste wijziging: - Aantal views: 936
Easy-print versie Aantal reacties: 11 reacties

Het land van mijn voorvaderen

Jos van Rosmalen


Wij hadden die zomer een reis naar Lugano geboekt, dat in Ticino, het Italiaanssprekende deel van Zwitserland ligt. Mijn moeder, van Italiaanse komaf, had mij gevraagd om in Cressogno, een dorp aan het meer van Lugano, juist in Itali gelegen, te zoeken naar het graf van Domenico Pozzi, haar betovergrootvader. Zijn zoon Carlo nam als huurling dienst in Napoleons leger en kwam via Brussel uiteindelijk in Utrecht terecht. Hij trouwde met een Belgische, in Doesburg. Samen brachten zij een bescheiden tak Nederlandse Pozzis voort.

Dit verhaal en de namen van mijn grootvader, overgrootvader, betovergrootvader en oud-betovergrootvader, staan in mijn geheugen gegrift. Het herhaald vertellen was een ritueel, het betekende, je hebt niet zomaar een familie, maar een familie met een geschiedenis, beladen met avontuur, waar jij uiteindelijk uit voort bent gekomen. Zonder Napoleon zou ik niet zijn wie ik ben!

Voor de oorlog heeft een tante, de oudste zus van mijn moeder, reeds een speurtocht gemaakt naar Cressogno; een paar vage kiekjes in het fotoalbum van mijn moeder vormen daarvan het tastbare bewijs.
Zij had daar gegevens teruggevonden tot de zestiende eeuw, zij was zelfs gestoten op een Pozzi di Borghia, mogelijk een bastaardtak van een paus.

Nu ging ik dan zelf naar Cressogno. Uiteindelijk kwam ik er midden op de dag aan. Ik liep naar een kerkje waar ik niet in kon. Vervolgens liep ik de kustweg verder af en zag in de verte een kerk, waarnaar een bord met Maria del Virginie wees. In de kerk was er rechts achterin een Antonius kapel. Voor het beeld brandden veel kaarsen. Er hingen een aantal frescos aan de muur, waarvan ik de afbeeldingen in de donkere kerk niet goed kon onderscheiden. Er hing een groot marmeren blad met namen van kerkbestuurders. In de zestiende eeuw was er een Pozzi bij, maar verder waren er geen aanknopingspunten. Over de smalle bovenweg liep ik terug in de richting van het dorp. Rechts lag een kerkhof. Tot mijn teleurstelling lagen er vooral recente doden. De enige die de vorige eeuw al was overleden had het tot professor gebracht en was kennelijk belangrijk genoeg om ook nu nog herdacht te worden. Mijn voorouders echter niet.

Ik liep verder over de bovenweg, langs luxe huizen met verzorgde tuinen, maar ook langs boerderijen met kippen, varkens en honden. De weg kwam uit bij het centrum van het oude bovendorp, Cressogno superior. Hier kwamen smalle straatjes die in verschillende richtingen naar boven en beneden liepen, op een klein stenen pleintje bij elkaar.
Daar zag ik vooral oudere mensen met donkere ogen en verweerde gezichten, in donkere kleuren gekleed. Ik dacht trekken van mijn moeder te herkennen en koesterde mij in het gevoel hier een beetje vandaan te komen. Deze bochtige straatjes, deze Antonius verering, deze kippen op een erf, dit weidse uitzicht op het zinderende meer! Tegelijkertijd voelde ik mij een verre toeschouwer, die met niemand een woord wisselde, een voyeur van mijn eigen familiemythe.

In St. Mamete, het volgende dorp, stapte ik op de boot, vol met toeristen, die een uurtje in Osteria, aan het eind van het meer gelegen, gingen kijken. Ik at een ijsje en liep door de karakteristieke straatjes. Vanaf de boot terug naar Lugano kon ik niet meer onderscheiden waar Cressogno lag. Misschien had mijn tante indertijd hetzelfde gezien en het thuisfront met veelbelovende verhalen tevreden gesteld om haar eigen expeditie te rechtvaardigen. Wie weet was ze bij het gemeentehuis meer te weten gekomen, ik had die moeite niet genomen, maar het was goed zo, ik had een paar ook weer onbeduidende kiekjes genomen en het enige dat mij verontrustte was toch de herhaling van een ritueel bezoek, ruim veertig jaar na dat van mijn tante.

Met tegenlicht naderde de boot Lugano, de bergen waren blauwachtig, de stad kwam betoverend op mij af. Bij de aanlegsteiger stond mijn vrouw te wachten. We gingen op een terras zitten op het plein bij het stadhuis. Ik dronk een glas Campari, want ook dat moet je eens in je leven hebben gedaan!

zie ook: www.josevanrosmalen.nl


@ 02-11-2018 13:03:04
sinop otelleri blog  sinop otel dublex suit oda  sinop otel hakkımızda  sinop otel hizmetler  sinop otel müza  sinop otel odalarımız  sinop otel plaj  sinop otel standart oda  sinop otelleri video  sinop otelleri yorumlar  sinop otel havuzlu  sinop otel fiyatları  sinop otelleri  sinop havuzlu otel  sinop otelleri trivego  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra birçok tarihi mekâna da sahip olan bir şehirdir. Sinop yalnızca doğa meraklıları tarafından değil aynı zamanda tarih meraklıları tarafından da gezilip, görülen ve beğenilen bir kenttir. Sinop kalesi, Sinop arkeoloji müzesi, Sinop İnce burun Feneri, Boyabat Kaya Mezarları Sinop’un tarihsel kalıntılarını oluşturmaktadır.

Tarih meraklısıysanız ve Sinop’a gelip seyahat etmek, gezip görmek istiyorsanız, o halde Sinop otelleri arasından bir Sinop otel seçiminde bulunun. Tercih ettiğiniz otelin isteklerinize uygun olup olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Nasıl özellikler istiyorsanız, beğendiğiniz otel de bu özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz Sinop otel ile güzel bir tatili geçirme imkânınız da bulunmaktadır.


@ 02-11-2018 13:02:37
antalya sex shop  
bursa sex shop  
sex shop bursa  
bursa sex shop  
avcılar sex shop  
avcılar sex shop  
esenyurt sex shop  
esenyurt sex shop  
beylikdüzü sex shop  
beylikdüzü sex shop  
kadıköy sex shop  
kadıköy sex shop  
bakırköy sex shop  
bakırköy sex shop  
işitme cihazı  


@ 02-11-2018 13:02:22
seks shop  
sex shop  
sex toys  
erotik seks shop  
gay sex shop  
gay sex shop  
strapon nedir  
kızılay sex shop  
vibratör  
izmir sex shop  
antalya sex shop  
ankara sex shop  
istanbul sex shop  
istanbul sex shop  


@ 02-11-2018 13:02:12
seks shop  
sex shop  
sex shop  
sex shop  
seks shop istanbul  


@ 02-11-2018 13:02:02
فرمتجر الجنس  
فروشگاه جنسی  
فروشگاه جنسی  
هزاز  
вибратор  
секс-шоп  
متجر الجنس اسطنبول  


@ 02-11-2018 13:01:55
sex shop  
iç giyim  
saç bakım  
işitme cihazı  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otel fiyatları  
sinop otel tavsiye  


@ 02-11-2018 13:01:44
 • https://www.ogiyo.com

 • https://www.sacbakim.net

 • https://www.noktaisitme.com

 • https://www.sinopantikotel.com.tr

 • https://www.sinopantikotel.com

 • https://www.sinopotel.com.tr

 • http://www.sinopotel.com

 • https://www.otelsinop.net

 • https://www.seksshopistanbul.net

 • https://www.jartiyercorap.com

 • https://www.noktashop.ist

 • https://www.noktashop.istanbul

 • https://www.noktashop.org

 • https://www.noktaseksshop.com

 • https://www.vibratorum.net

 • https://www.noktashop.org/articles-sitemap.xml • @ 02-11-2018 13:01:37
  sex shop  
  seks shop  
  saç bakım  
  seks shop  
  seks shop  
  sex toys  
  sex toys  
  gay sex shop
  gay sex shop
  strapon nedir


  @ 02-11-2018 13:01:21
  kızılay sex shop
  travesti sex
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  vibratör  
  izmir sex shop  


  @ 02-11-2018 12:59:54
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 


  @ 21-06-2015 15:35:42
  Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


  Copyright © 2002-2019 Geoffrey Reemer en Ren Claessens