dinsdag 19 februari 2019
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Jos van Rosmalen - De loopfiets
Gepubliceerd op: 16-11-2012 Aantal woorden: 972
Laatste wijziging: - Aantal views: 1048
Easy-print versie Aantal reacties: 11 reacties

De loopfiets

Jos van RosmalenNaarmate ik ouder wordt gaat het lopen moeizamer, trappen lopen durf ik alleen nog als er een stevige leuning is en het om een beperkt aantal treden gaat. Ik ben de afgelopen jaren vaak gevallen en soms ook lelijk terechtgekomen, waardoor ik ook wel een zekere angst heb om op pad te gaan. Een progressieve aandoening houdt onherroepelijk in dat je geleidelijk aan bepaalde dingen moet opgeven of dat je op meer hulp en hulpmiddelen bent aangewezen. Tot nu toe heeft mij dit er niet van weerhouden om dingen te ondernemen en op pad te gaan.

Ik rijd met een fiets met trapondersteuning en een verlaagd zadel en ik kan dan mijn loopkruk meenemen. Deze fiets heb ik nu ruim een jaar en ik ben er erg blij mee; bijna dagelijks ga ik er mee op pad. Daarvoor had ik heel kort een driewielfiets met trapondersteuning, maar dat werd een drama. Ik kon niet goed met het sturen overweg en bij het eerste blokje in de buurt van mijn huis raakte ik van het fietspad op het talud naar de singel en reed ik met volle vaart het water in; ik kwam niet op de fiets terecht maar slingerde er overheen en viel pijnloos in het water vanwaar ik naar de kant zwom.

Het was een warme zondagmiddag nu tweenhalf jaar geleden. Een auto met een man en vrouw stopten, ze hadden mij in het water zien rijden. Mijn loopkruk was in het water verdwenen en zonder hulp kon ik niet opstaan. Zij belden 112 en even later kwam er een ambulance en de politie. Mijn eigen mobiele telefoon had ik nog wel, maar hij werkte door het vocht niet meer. Zo werd ik door een politiewagen thuis afgezet met een kapotte driewielfiets die ik nog geen week in mijn bezit had gehad. Ik was met de schrik vrijgekomen; achteraf bedacht ik dat ik gelukkig meteen was gaan zwemmen en niet op de bodem had proberen te staan, waar ik met mijn hoge orthopedische schoenen in vast had kunnen zuigen.

Na dit avontuur duurde het een tijd voor ik weer aan het fietsen dacht, ik had even het gevoel dat het er niet meer inzat. Op mijn 59e had ik voor het laatst op een damesfiets gefietst maar het lukte me daarna niet meer om op gang te komen. Ik wilde toch doorzetten en overlegde met de revalidatiearts en met ergotherapeuten. Zij hebben mij gesteund om het serieus te proberen, onder meer door fietslessen. De eerste keren ging dat heel moeizaam, maar daarna kreeg ik het gevoel terug.

Regelmatig fiets ik nu zon 20 kilometer en dat gaat goed. Ik ervaar dat als een overwinning. Nu fiets ik op een fiets met twee wielen en het ziet er ook niet als iets heel bijzonders uit, dat is zeker ook prettig. Het lopen gaat wat minder goed, ik heb weinig stabiliteit en ik kom maar langzaam vooruit.

Een jaar geleden kwam ik met de metro terug van mijn wekelijkse zwemavond in het Rotterdamse revalidatiecentrum Rijndam. Bij het metrostation vlakbij mijn huis liep ik door het poortje en checkte ik uit met mijn OV chipkaart. Er kwamen enkele mensen na mij en ik voelde me wellicht een beetje onrustig, ik struikelde op de rubbermat voorbij het poortje en sloeg achterover met mijn hoofd tegen een glasplaat. Een jongeman en een vrouw bleven stilstaan. Het bloedt meneer. Ik voelde met mijn hand, de hele hand was rood, het bleef komen. Ook nu belde de jongen de politie, maar niet het 112 nummer. Hoewel ik mijn mobiele telefoon kon gebruiken was ik ook de regie kwijt. Even later belde ik toch mijn echtgenote die enkele minuten later kwam. Na een tijdje kwam de politie en een ambulance en werd ik in de ambulance onderzocht. De schade bleek mee te vallen, ik hoefde niet naar het ziekenhuis. Wel voelde ik nog enige tijd wat hoofdpijn. Deze val bracht me wel op het idee om verder na te denken over hulpmiddelen. Ik wist van de loopfiets, een fiets waar je op het zadel zit en dan loop- of stepbewegingen maakt. Bij de showroom van de revalidatiewinkel heb ik de loopfiets uitgeprobeerd. Hij beviel me goed. Ik heb hem toen ook drie dagen meegenomen in de bus naar Utrecht waar ik begin juni tijdens de Support Beurs in een stand actief was. Je ziet de loopfietsen als hulpmiddel niet zo vaak, maar ze hebben enkele voordelen boven bijvoorbeeld een scootmobiel, als je tenminste voldoende evenwichtsgevoel hebt om er mee om te gaan. Ze nemen veel minder ruimte in, ze zijn relatief voordelig in aanschaf en het belangrijkste is dat je actief je spieren gebruikt. Het risico om te vallen is voor mij daarbij ook veel kleiner dan wanneer ik loop.

Het aantal keren dat ik tijdens het lopen ben gevallen loopt inmiddels in de honderden, ook al komt er dan meestal geen ambulance aan te pas. Wel is er altijd een afhankelijkheid van je omgeving, hetzij een fysiek steunpunt om mij aan op te kunnen trekken, hetzij mensen die mij helpen. Die afhankelijkheid maakt je natuurlijk kwetsbaar, maar ik ondervind dat het ook bijna altijd goed gaat.

Zo ging ik van de zomer een dag naar Parijs en bezocht daar het museum le Petit Palais. Bij een balie waar ik een audiotour kocht, zag ik een tentoonstellingsbord op een lat niet en ik viel op mijn billen. Er was meteen een suppoost om te helpen en even later een arts die vroeg of mijn val een fysieke of een mentale oorzaak had. Gelukkig kon ik hem de lat aanwijzen! Zo kom ik nog eens ergens, met de fiets, de loopfiets of de ouderwetse kruk!


zie ook: www.josevanrosmalen.nl

-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:03:04
sinop otelleri blog  sinop otel dublex suit oda  sinop otel hakkımızda  sinop otel hizmetler  sinop otel müza  sinop otel odalarımız  sinop otel plaj  sinop otel standart oda  sinop otelleri video  sinop otelleri yorumlar  sinop otel havuzlu  sinop otel fiyatları  sinop otelleri  sinop havuzlu otel  sinop otelleri trivego  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra birçok tarihi mekâna da sahip olan bir şehirdir. Sinop yalnızca doğa meraklıları tarafından değil aynı zamanda tarih meraklıları tarafından da gezilip, görülen ve beğenilen bir kenttir. Sinop kalesi, Sinop arkeoloji müzesi, Sinop İnce burun Feneri, Boyabat Kaya Mezarları Sinop’un tarihsel kalıntılarını oluşturmaktadır.

Tarih meraklısıysanız ve Sinop’a gelip seyahat etmek, gezip görmek istiyorsanız, o halde Sinop otelleri arasından bir Sinop otel seçiminde bulunun. Tercih ettiğiniz otelin isteklerinize uygun olup olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Nasıl özellikler istiyorsanız, beğendiğiniz otel de bu özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz Sinop otel ile güzel bir tatili geçirme imkânınız da bulunmaktadır.


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:02:37
antalya sex shop  
bursa sex shop  
sex shop bursa  
bursa sex shop  
avcılar sex shop  
avcılar sex shop  
esenyurt sex shop  
esenyurt sex shop  
beylikdüzü sex shop  
beylikdüzü sex shop  
kadıköy sex shop  
kadıköy sex shop  
bakırköy sex shop  
bakırköy sex shop  
işitme cihazı  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:02:22
seks shop  
sex shop  
sex toys  
erotik seks shop  
gay sex shop  
gay sex shop  
strapon nedir  
kızılay sex shop  
vibratör  
izmir sex shop  
antalya sex shop  
ankara sex shop  
istanbul sex shop  
istanbul sex shop  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:02:12
seks shop  
sex shop  
sex shop  
sex shop  
seks shop istanbul  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:02:02
فرمتجر الجنس  
فروشگاه جنسی  
فروشگاه جنسی  
هزاز  
вибратор  
секс-шоп  
متجر الجنس اسطنبول  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:01:55
sex shop  
iç giyim  
saç bakım  
işitme cihazı  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otel fiyatları  
sinop otel tavsiye  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:01:44
 • https://www.ogiyo.com

 • https://www.sacbakim.net

 • https://www.noktaisitme.com

 • https://www.sinopantikotel.com.tr

 • https://www.sinopantikotel.com

 • https://www.sinopotel.com.tr

 • http://www.sinopotel.com

 • https://www.otelsinop.net

 • https://www.seksshopistanbul.net

 • https://www.jartiyercorap.com

 • https://www.noktashop.ist

 • https://www.noktashop.istanbul

 • https://www.noktashop.org

 • https://www.noktaseksshop.com

 • https://www.vibratorum.net

 • https://www.noktashop.org/articles-sitemap.xml • -=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:01:37
  sex shop  
  seks shop  
  saç bakım  
  seks shop  
  seks shop  
  sex toys  
  sex toys  
  gay sex shop
  gay sex shop
  strapon nedir


  -=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:01:21
  kızılay sex shop
  travesti sex
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  vibratör  
  izmir sex shop  


  -=P!nUpke=- @ 02-11-2018 12:59:54
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 


  @ 21-06-2015 15:35:42
  Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


  Copyright © 2002-2019 Geoffrey Reemer en Ren Claessens