woensdag 24 oktober 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Henny van Herck - Oisterwijk speciaal in 800 woorden
Gepubliceerd op: 18-04-2012 Aantal woorden: 805
Laatste wijziging: 28-08-2012 Aantal views: 1777
Easy-print versie Aantal reacties: 1 reacties

Oisterwijk speciaal in 800 woorden

Henny van Herck


De eerste stadsrechten van Oisterwijk dateren uit 1212. Heden is het 800 jaar later in 2012 en ziet Hertog Hendrik I dat deze stad gelukkig nog niet ingenomen is door de groot grondbezitters. Hendrik wordt verwittigd van wat er allemaal gaande is nu er reuzen, ridders en middeleeuwse taferelen op de agenda staan. De goeie ouwe tijd was zo slecht nog niet en is vandaag de grondslag van n lokaal feestje wat ze Oisterwijk 800 noemen. Het bruist van de veranderingen sinds 800 jaar geleden.

Van kerrespoor tot verharde wegen en rotondes in de vrstad tot een schn fietspad langs de Vrste Stroom. Maar daor maakt ge nog geen stad meei. Ze hebben het stillekus an gedaon en de grote heren hebben er geen lawaaistad van gemaakt. Meer n durpsstad, want in t kribke van de volksmond is Tilburg altijd De stad gebleven. Ook dat stemt dn Herdrik wel tevreeje. Oisterwijk heeft iets speciaals en gelukkig is het d ook gebleven.

Sinds Moergestel en Heukelum er ook bij horen, zen de wortels nie gekromd en de peren geen appels geworden, maar ds werkmens heei daarmee wel andere wortelstamp op zn bord gekregen Maor ook dien staatsman moet leren eten met het bestek wat ie vrhande heei anders kan ie ook niks oogsten en mei unne lege maog kunne geen van beie werken. We zullen toch weer op hoger niveau moeten komen.

Onlangs heb ik gelezen d g als Europees beleidsman globaal moet denken en lokaal moet acteren om verder te komen op deze wereld. Te gek natuurlijk. Burgemeester Hans Janssen komt van De stad en maokt hier nauw een stad. De papieren zn er immers al 800 jaor. Tijd om aon die klus te beginnen heeft die vast gedacht. Meei ut ziensveld uit New York en wijdse blikken gericht op het Oosten heeft hij niet op Azi ingezet en Zuid Amerika, maar ons als schuivend vernieuwend continent ertussenin mei ons stadse drp. Denk global, act local!

W hebben wij in 800 jaor al aongericht met ons continentje denk ik dan. Onze gemintebron die dr Hertog Hendrik I in 1212 meei unne sleutel in de hand tot stad is verworden zonder n echt sleutelgat, doet menne poort van begrip toch overschatten. Als dien goeie mens toen had geweten waor onze Burger Hans nou toch mee bezig is Wellicht had ie er dan toch nne slotgracht meei n vestigingsmuur eromhene gezet meei n hekske wt ie af kon sluiten om deez schattige drpkes te bewaoren. Hadden we nou misschien allemaol beter geslaopen.

Een fisje vieren is natuurlijk altijd leuk, en 800 jaor in inne keer is een heel vat vol vertier. Denk globaal, acteer lokaal. Feesten dus!! Ons bewegende continentje kan d wel hebben en schud er behoorlijk van dr elkaar zd de drie kernen Oisterwijk, Moergestel en Heukelom elkaar goed leren kennen en beter aan elkaar wennen. Dus d moet goed kmme meei 800 jaar Oisterwijk speciaal.

Ut moet nie gekker worden in deez Brabants Stadse drp zoals ik het maar blijf noemen. Kijk g het n gat, n gehucht, n durp en n stad. Zoals we allemaol weten kmme wij k ieder ut d eerste vandaon. Maar dan, hoe worde dan toch ineens in 800 jaar een continent? Ja, as g dur in vr zet klopt d vast wel na 800 jaor, mar n simpele mens als ik ben eens teruggelopen over dien wandelpad van 800 jaar en klopte bij onze Hendrik aon meei de vraog of er wel zoveul veranderd was. Of d nodig was, en of we nog terug kunnen.

Nou zei dn Hendrik daor zumme eens vur gaon zitte, want daor hdde wel 3 punten. Waor t werkelijk m draait d is de hl wereld, en die is nie veranderd in omtrek, maar wel wet er allemaol umga in dien wereld. En ge kunt nau wel efkes terug komme lopen maar ge zult toch weer vooruit moeten, en d kunde in n paor vierkante kerresporen uit 1212 nie mr in 2012. Dan weet ik zeker d g tijd tekort komt.

Ouwe historie is mooi om te zien en sommige zaken veranderen nooit. Iemand zal het juk van de vooruitgang en de verandering moeten dragen, zie d maar als de sleutel die ik jullie toen in handen heb gegeven. Of heb ik soms gezegd d het er makkelijker op zou worden? Toch een heel continent had ik nie in het vizier, maar komt wel overeen met: denk globaal, acteer lokaal.

Misschien moet ik Burger Hans toch maar eens ff bellen d g van n gehucht, n durp en n stad nie zomaar 1,2,3 in 800 tellen een continent kunt maken. Soms is het goed eerst tot 800 te tellen

Mr n fistje op globaal niveau is lokaal nooit verkeerd!! Proost!!

@ 21-06-2015 15:35:42
Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en Ren Claessens