woensdag 16 januari 2019
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Henk Gruys - ...Althans, dat wordt beweerd... - Afl.3 (slot)
Gepubliceerd op: 03-08-2010 Aantal woorden: 2189
Laatste wijziging: 20-02-2018 Aantal views: 1761
Easy-print versie Aantal reacties: 11 reacties

...Althans, dat wordt beweerd... - Afl.3 (slot)

Henk Gruys


Hijgend kwam ik boven aan. Maar de deur naar de zolder was nog steeds op slot en de haai had zich nog niet met de sleutels gemeld. Zou ik daarom de verrassingen die mijn nieuwe huis te bieden had, zomaar aan mijn neus voorbij laten gaan? Tuurlijk niet! Ik haalde de grootste schroevedraaier uit de gereedschapskist en een hamer en hakte het schroefoog met hout en al uit de stijl. Daarna brak ik nog het cilinderslot uit de deur.
De zolder die ik betrad was hoogbejaard, zoals was te zien aan balken en vloer. Rollen stof vlogen op de tocht over de grond als een leger vluchtende muizen. Door kiertjes licht in het dakhout was het niet geheel donker, maar te schemerig om hier iets over de conditie van mijn huis te weten te komen. In een hoek hing een vreselijke stank, of er gepoept was; er moest iets liggen rotten, maar het was te onduidelijk om te bepalen.
Ik voelde mij nerveus, open voor nieuwe indrukken en mijn hart bonsde; het was of ik weer kind was geworden, en me in een lokkend, maar niet ongevaarlijk avontuur ging begeven.
Het blikken zaklantaarntje dat ik bij mij had gestoken, gaf nauwelijks licht. Rondspeurend tot mijn ogen een beetje aan de duisternis waren gewend, ontdekte ik tot mijn verrassing dat in de achterwand een deur zat! Het was een kastdeur, beplakt met ouderwets bloemetjesbehang; er viel wat licht op door het dak, doordat er een pan was verschoven. Zou Jacco-Jan-Jaap dan toch gelijk hebben? Opgetogen liep ik er heen. Toen ik de deur opentrok aan de sleutel, bood hij tot mijn teleurstelling slechts toegang tot een muffe lege muurkast. Er lagen vijf planken in, bedekt met witte kastrandjes van papier, vastgeprikt met roestige punaises.
Maar toen ik tegen het achterpaneel drukte, viel dat meteen meters omlaag en gaapte er een wijd zwart gat achter. Het tochtte verschrikkelijk, zodat te concluderen viel dat er ruimte achter zat! Kwam ik straks uit bij dat kamertje net als Jacco-Jan-Jaap? Of niet verder dan het Singel? Ik verwijderde de planken en kroop plompverloren de onzekerheid in, er op verdacht naar beneden te zullen storten of door vloer te zakken. Maar ik belandde iets lager op de bodem met een zware bons. Ik begon voorzichtig te lopen. Spleten tussen de dakpannen gaven wat licht. Af en toe werd het weer donkerder; mijn zaklantaarntje liet ik spelen over vloeren en wanden, maar er was niets speciaals op te merken. In de verte leek ik na enige tijd vele kinderstemmen door elkaar te horen. We zouden toch niet beleven dat ik in dagverblijf Poepescheetje terechtkwam!? Hallo Cphies! Alles goed?
In dit soort omstandigheden is men van nature op zijn hoede, is de primitiefste aandacht tot het uiterste verscherpt. Na korte tijd ontdekte ik alweer een deur in een zijwand. Of eigenlijk zag ik een verlichte rechthoek van smalle kieren. We konden dus nog verder! Tat!! Zonder er bij te denken beukte ik de deur open kkrkk! en stapte erdoor. Ik stond meteen in een armoedig huiskamertje; repen behang waren door mijn actie van de muur gescheurd en lagen om mijn voeten. Onder een kale lamp zaten een paar mensen aan een tafelzeil een broodje te eten. Hun stoppelige kaken staakten het malen op mijn komst alle tegelijk, en vier paar ogen keken mij zeer verbaasd aan.
Het leek een moment of de tijd stil stond, zo leidde het tafereel af. Maar een roodharige man sprong direct op. "Wat is dat nou?!" schreeuwde hij. "Zeg, ben jij nou heleml belazerd!!" Ik stapte haastig door de kastdeur terug, bang te worden aangevallen met het broodmes.
Op de terugweg over de balken in het donker voelde me minutenlang opgejaagd; ik holde volstrekt willekeurig over de zolders, raakte buiten adem. Maar er leek niemand achter me aan te komen, en wonder boven wonder vond ik moeiteloos de weg terug naar mijn huis.
Toen ik weer in mijn kamer was, ging ik in een stoel zitten en bepeinsde langdurig mijn ontdekking. Ik moest als kind ooit op bezoek zijn geweest in zo'n soort kamertje, vandaar dat ik door de eigenaardige sfeer daar zo was geparaliseerd... In ieder geval zou ik het aan Jacco-Jan-Jaap gaan vertellen, om aan zijn verzameling toe te voegen. ...Althans zo werd beweerd... Haha. Hij zou zich rot lachen. Ik belde hem op, maar kreeg geen gehoor. Ook Cphise was niet thuis.

De volgende dag, in de middag, wilde ik er even uit. Het was na drie; afspraken had ik niet; ik beindigde mijn werk en ging op weg naar Jacco-Jan-Jaap. De zon scheen niet, maar het was bij uitzondering eens droog.
Ver is zijn huis niet. De korte gebogen straat waar hij woont is van een buitengewone naargeestigheid. Zij heet de P.L. Almadestraat. Het straatje loopt dood in een bocht en wordt daar dwars afgesloten door een laag wit stenen gebouwtje met kleine vierkante raampjes. Een voormalige wasserij. Dat op zich is al erg genoeg, maar uit dat gebouw steekt ook nog een kleine rode fabrieksschoorsteen, als een magere arm met vuist, die met zijn aanwezigheid de hele omgeving bepaalt.
Zo'n ding hoort niet in een woonstraat. Een beangstigend detail is nog dat hij door de hitte een beetje is kromgetrokken. Zelfs in de huiskamer van Jacco-Jan-Jaap meent men dat rode ding nog te zien. Ziekte en dood lijken er vanuit te gaan, vervloeking over allen die gedoemd zijn hier te verblijven. Ik heb eens van die straat gedroomd, onduidelijk en vaag beangstigend; ik herinner me alleen die schoorsteen.
Er hangt in die straat ook altijd een geur, fabrieksachtig, chemisch. Zoals ook nu weer. Die lijkt met die schoorsteen te maken te hebben, al is dat niet vanzelfsprekend.
Maar weer was er bij Jacco-Jan-Jaap niemand thuis.


I I I

Drie dagen later werd ik opgebeld. Cphise. Of ik misschien even wilde komen, er was iets gebeurd. Wat wilde ze door de telefoon niet zeggen. Met een hoofd vol bange onzekerheden ging ik erheen.
Cphise deed open, ze zag er verwilderd uit, met ogen of ze had gehuild. Ze leek gehaast en heel nerveus.
"Hij is bij me vandaan gelopen," zei ze meteen toen ik in de kamer stond.
Ik kon haar niet zeggen dat ik al zoiets wel eens had gedacht. Ik staarde haar aan. Ze vervolgde: "Hij zag ons huwelijk niet meer zitten, zei hij. Ook een klein briefje. Hij moet helemaal in de war zijn. Ik heb geen idee waar hij uithangt, dat heeft hij niet gezegd."
Opeens barstte ze uit: "Hij loopt weg en laat mij met de rotzooi zitten; ik weet niet eens of er genoeg geld is voor komende week! Ja, dat is makkelijk genoeg!" Ze begon zinloos door de kamer te lopen. "Een fantast, een ziekelijke fantast! Daar ben ik zo langzamerhand wel achter! Zeker weten! Ha! Eentje waar niet mee te leven valt! Dat ik het nog zo lang heb uitgehouden!"
Ik zweeg, kon opeens niet bedenken wat ik moest zeggen. Ik weet mij in zulke pijnlijke situaties moeilijk een houding te geven, voel mij al gauw een vreemde buitenstaander. Wat was er gebeurd waar ik geen notie van had? De situatie was blijkbaar veel erger geweest dan ik vermoedde. Ik veronderstelde in stilte dat hij dit alles wel deels aan zichzelf te wijten zou hebben, maar verder wist ik het ook niet. Nu ja, wat moest ik doen, haar snikkend in de armen vallen soms?
Ik had wel medelijden met haar, natuurlijk. Toch bleef ik niet lang. Ten afscheid wenste ik haar veel sterkte, zegde haar steun toe, ook financile, dat moest ze dan maar zeggen. En ik vroeg haar me op de hoogte te houden als ze iets hoorde.
De hele verdere dag kon ik de gedachten aan Jacco-Jan-Jaap en Cphise niet uit het hoofd zetten. Mijn laatste vriend... Gelukkig had Cphise me niet gevraagd om directe rechtshulp... want dat zou wel eens op problemen kunnen uitdraaien voor Jacco-Jan-Jaap, omdat kon worden betwijfeld of het wel en rgle was wat hij gedaan had. Ik had de vage hoop dat hij mij heel spoedig vanuit zijn geheime standplaats zou opbellen. Maar dat gebeurde niet. En eigenlijk was dat ook weer niet zo vreemd.
Die nacht droomde ik. Er liep een pad dwars door mijn hele huis, anderhalve meter breed, met een laag plafond. Vorkheftrucks reden erover heen en terug. Jacco-Jan-Jaap zag ik ook, hij stond op een houten bruggetje tussen fabrieksgebouwen aantekeningen te maken. Aan het eind stond de hoofdfabriek, een uitgebreid complex van grauw beton en glas. Ik had mijn zoldersleutel in de hand, maar vorderde slechts langzaam. Een schoorsteen zag ik tenslotte ook, een enorm gevaarte van baksteen, met aan de voet mijn ijzeren kelderluik erin. Toen ik wakker werd, was het half vier op mijn wekkertje; het duurde minstens een uur voor ik weer insliep.

I V

We zijn nu ruim twee maanden verder. Ik heb Jacco-Jan-Jaap niet meer gezien; die is spoorloos, geen briefje, geen telefoontje, niets. Ik verbaasde me over het harteloze afscheid meer nog dan over het feit dat hij met de noorderzon leek te zijn vertrokken. Tegelijk heb ik een schuldgevoel dat ik niets heb kunnen doen om hem te helpen. Kon ik hem opsporen? Maar ik ben nooit op de hoogte geweest van de plaatsen die hij frequenteerde. Ik wilde ook niet naar de politie gaan, omdat dan de kans groot was dat ik hem dan in moeilijkheden zou brengen.
Cphise spreek ik nog wel eens, maar die weet ook niets te vertellen; Einde verhaal, zei ze. Ze is me nog een keer komen opzoeken, ditmaal zonder dubbele bedoelingen.
Jacco-Jan-Jaap en ik. We zijn nu allebei weer alleen, en geheel op onszelf. Maar onze situaties zijn opnieuw zo verschillend, dat ze weer passen in het vaste patroon van de contrasten.

Mijn huis is met die rare doorloopzolder mogelijk een van de meest interessante van de oude stad, maar geen hond die daar belangstelling voor heeft. Zelfs de krant die ik erover belde, toonde geen enkele interesse. "Wij zijn meer nieuwsgierig naar kelders," grapte de redacteur. "Tenminste als daar een flinke drankvoorraad staat..."
Ik vermoed dat ze me niet geloofden, of dachten dat ik hen voor de gek hield.
Misschien moest ik met mijn verhaal naar de televisie stappen?.. daar hebben ze chronisch gebrek aan onthullingen over bijzondere situaties. Maar ik weet zeker dat ik mij onder al die lampen al heel gauw zou afvragen in welke situatie ik me in hemelsnaam had begeven...

Er zijn veel dingen gebeurd... mijn afscheid van Stella, de intrek in het nieuwe huis, avonturen op zolder, de vlucht van Jacco-Jan-Jaap en het geweeklaag van Cphise. Ze vonden allemaal plaats in kort tijdsbestek en lopen door elkaar, waardoor men soms het gevoel krijgt de greep op het geheel kwijt te raken.
Men zou willen dat er een onderling verband was en men er iets aan kon veranderen. Of wellicht is er wel een verband, maar bewijs daarvan weer niet.
Misschien ben ik de laatste maanden niet laag genoeg bij de grond gebleven en moet ik dat nu bezuren. Positieve levensangst, noemen ze dat niet zo?

Ik wens het eigenlijk niet toe te geven, maar ik zou weer contact willen met Stella. Maar als ik eerlijk moet zijn... de verwachting dat het ooit nog goed komt tussen ons heb ik allang laten varen. Ik heb haar onlangs nog opgebeld. Ze zei dat het alleenzijn haar uitstekend beviel, en dat wat haar betreft onze "scheiding" al veel eerder had moeten plaatsvinden.
En ze zei te hopen dat ik er ook zo over dacht...

De krant lees ik tegenwoordig met een bordje eten op schoot, met de televisie aan. Ik trek allerlei grimassen tegen een politieke mevrouw die iets uitlegt; een heel verhaal, moeilijke termen komen langs, minutenlang, zeer toegewijd, zeer overtuigd, maar ik mag doodvallen als ik weet waar ze het over heeft. Toch heb het begin niet gemist.

Ik denk dat ik de haai maar weer inschakel, mijn huis met de paarse weerschijn verkoop, en een tijdje in Itali ga wonen, waar mijn voorouders vandaan komen.
Weg uit mijn oude omgeving. Opnieuw beginnen. Net zoals waarvoor Jacco-Jan-Jaap heeft gekozen.-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:03:04
sinop otelleri blog  sinop otel dublex suit oda  sinop otel hakkımızda  sinop otel hizmetler  sinop otel müza  sinop otel odalarımız  sinop otel plaj  sinop otel standart oda  sinop otelleri video  sinop otelleri yorumlar  sinop otel havuzlu  sinop otel fiyatları  sinop otelleri  sinop havuzlu otel  sinop otelleri trivego  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra birçok tarihi mekâna da sahip olan bir şehirdir. Sinop yalnızca doğa meraklıları tarafından değil aynı zamanda tarih meraklıları tarafından da gezilip, görülen ve beğenilen bir kenttir. Sinop kalesi, Sinop arkeoloji müzesi, Sinop İnce burun Feneri, Boyabat Kaya Mezarları Sinop’un tarihsel kalıntılarını oluşturmaktadır.

Tarih meraklısıysanız ve Sinop’a gelip seyahat etmek, gezip görmek istiyorsanız, o halde Sinop otelleri arasından bir Sinop otel seçiminde bulunun. Tercih ettiğiniz otelin isteklerinize uygun olup olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Nasıl özellikler istiyorsanız, beğendiğiniz otel de bu özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz Sinop otel ile güzel bir tatili geçirme imkânınız da bulunmaktadır.


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:02:37
antalya sex shop  
bursa sex shop  
sex shop bursa  
bursa sex shop  
avcılar sex shop  
avcılar sex shop  
esenyurt sex shop  
esenyurt sex shop  
beylikdüzü sex shop  
beylikdüzü sex shop  
kadıköy sex shop  
kadıköy sex shop  
bakırköy sex shop  
bakırköy sex shop  
işitme cihazı  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:02:22
seks shop  
sex shop  
sex toys  
erotik seks shop  
gay sex shop  
gay sex shop  
strapon nedir  
kızılay sex shop  
vibratör  
izmir sex shop  
antalya sex shop  
ankara sex shop  
istanbul sex shop  
istanbul sex shop  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:02:12
seks shop  
sex shop  
sex shop  
sex shop  
seks shop istanbul  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:02:02
فرمتجر الجنس  
فروشگاه جنسی  
فروشگاه جنسی  
هزاز  
вибратор  
секс-шоп  
متجر الجنس اسطنبول  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:01:55
sex shop  
iç giyim  
saç bakım  
işitme cihazı  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otel fiyatları  
sinop otel tavsiye  


-=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:01:44
 • https://www.ogiyo.com

 • https://www.sacbakim.net

 • https://www.noktaisitme.com

 • https://www.sinopantikotel.com.tr

 • https://www.sinopantikotel.com

 • https://www.sinopotel.com.tr

 • http://www.sinopotel.com

 • https://www.otelsinop.net

 • https://www.seksshopistanbul.net

 • https://www.jartiyercorap.com

 • https://www.noktashop.ist

 • https://www.noktashop.istanbul

 • https://www.noktashop.org

 • https://www.noktaseksshop.com

 • https://www.vibratorum.net

 • https://www.noktashop.org/articles-sitemap.xml • -=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:01:37
  sex shop  
  seks shop  
  saç bakım  
  seks shop  
  seks shop  
  sex toys  
  sex toys  
  gay sex shop
  gay sex shop
  strapon nedir


  -=P!nUpke=- @ 02-11-2018 13:01:21
  kızılay sex shop
  travesti sex
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  vibratör  
  izmir sex shop  


  -=P!nUpke=- @ 02-11-2018 12:59:54
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 


  @ 21-06-2015 15:35:42
  Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


  Copyright © 2002-2019 Geoffrey Reemer en Ren Claessens