woensdag 24 oktober 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Henny van Herck - De Vooravondboom
Gepubliceerd op: 15-03-2010 Aantal woorden: 524
Laatste wijziging: 15-03-2010 Aantal views: 1713
Easy-print versie Aantal reacties: 1 reacties

De Vooravondboom

Henny van HerckGestationeerd in de gemeente Oisterwijk verteld hij meesterlijk de bomen in het bos over zijn kracht. Ervaringen te over. Telkens vertaald hij in de vooravond van zijn nacht een scheppend verhaal. Stil aan wordt het donker. De avond rond deze mysterieuze boom valt in. Het gebeurd altijd in die speciale nacht wanneer de volle maan zwanger is van het licht dat komen gaat. De dageraad. Hierin krijgt de levensboom zijn levenstaak die onder aan de stamboom wordt neergelegd. Een levensverhaal met een oeroude boodschap die volgens de wet onuitvoerbaar is. Maar het is een wet die telt! en altijd wordt erover vergaderd en gestemd, nog steeds.

Het is middernacht. De maan verlicht het pad. Bladeren liggen in ruste. Een stille windvlaag ritselt tussen de bomen. Opdwarrelend stof zet aan om zich te vermengen met de nachtelijke sferen. Het leven ademt illusie. Een zwangere levenskracht is voelbaar aanwezig. De uil geniet dit schouwspel van de levensarena op de knoestige vertakkingen van een oude eik. Er zijn ruime zitplaatsen op de knoppen van de ontluikende stilte. Hier begint het leven van de vergadering der vastgestelde wetgevingen. Hier ontpopt zich een eeuwig natuurlijke gedane belofte: één voor allen, allen voor één! Wij zijn allen één!! Het blijft er gonzen van de steeds weer nieuw binnenkomende stamgenoten.

Onder de paddestoelen komen insecten bijeen. Dan ontsluit zich de eeuwenoude vergadering over de toekomst van het bos. Een droom begint aan de vooravond van het oprichten van een nieuwe stamboom in het Oisterwijkse bos.

Na het openingswoord in nachtelijke schalmeien, worden de veranderende strukturen uiteengezet waarop iedereen sprakeloos wordt. De voorvader van het bos gaf de constructie van het beheer aan de allerkleinsten! De meerderheid, zo spreekt hij, wint nl. altijd! Zij verzorgen de spinnen in het web. Zorg dus goed voor hen. Waar zouden we zijn zonder dit voedsel uit ons levenspakket!! Geef blijk van uw waardering en geef beschutting. Het zijn de kleinsten, maar in getal de meerdere. Ik geef ze mijn stem!! Ik geef ze mijn toekomst. Het recht van de allerkleinsten telt! Stem daarom allen met mij mee.

De meerderheid vormt een krachtige basis en wint altijd volgens het stemrecht. En zo geschiedde. De voorvader had gesproken. Natuurlijk stemde ook alle insecten op de voorvader van het Oisterwijkse bos. Wat een geweldig plan, wat een wijze woorden schalmden er door de lucht. De zwangere trillingen ontplooiden een nieuw levensbed waarop de bevruchting van een nieuwe stamboom plaatsvond. Het recht van de sterkste werd opnieuw geschapen. Telkens weer, al eeuwen lang.

Dit alles geschiedde aan de vooravond van het grote bomenfeest. De insecten droegen alles aan tot bij de wortelstam. Een eeuwige cyclus voltooide zich voordat de dag begon. Het "voedsel" was gereed. De boodschap erin gelegd en de nacht weer ingekeerd. Allen waren het ermee eens. Gebundelde eenlingen in een gestroomlijnde energie. Het daglicht straalt voldaan. De ongeziene droom begint... zijn levenstaak.

Zo is de boom ontstaan van eeuwig leven, en in de vooravond ervan verteld hij nog steeds in die speciale nacht zijn levensdroom en van de taak die hij heeft volbracht.

@ 21-06-2015 15:35:42
Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en René Claessens