vrijdag 21 september 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Geoffrey Reemer - A.I. (Artificial Intelligence)
Gepubliceerd op: 04-04-2002 Aantal woorden: 472
Laatste wijziging: - Aantal views: 2182
Easy-print versie Aantal reacties: 5 reacties

A.I. (Artificial Intelligence)

Geoffrey Reemer


Film: A.I. (Artificial Intelligence)
Van: Steven Spielberg
Hoofdrollen: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor, Sam Robards, Brendan Gleeson, William Hurt, Jack Angel, Jake Thomas, Robin Williams

Wat is liefde? Is liefde alleen voor mensen weggelegd? Niet als het aan Steven Spielberg ligt. In zijn film A.I. introduceert hij de eerste robotjongen die lief kan hebben, maar zelf ook liefde nodig heeft. Deze jongen, David (Haley Joel Osment), is een prototype van een hele generatie gezelschapsrobots, helemaal geschikt voor mensen die een kind willen om van te houden.

Monica en Henry Swinton (Frances O'Connor en Sam Robards) zijn de uitverkorenen om David uit te testen. Hun eigen zoontje Martin (Jake Thomas) ligt al vijf jaar in coma en vooral voor Monica is David een lichtpuntje in haar leven. Eerst moeten ze nog heel erg aan elkaar wennen, vooral omdat David nog heel veel moet leren over hoe je je menselijk moet gedragen. Hierdoor jaagt hij Monica en Henry in het begin nogal eens de stuipen op het lijf. Maar later, als het stel toch besluit David te houden, en de acceptatie-code uitspreekt, gaat David echt van Monica houden en zij van hem.

Alles lijkt goed te gaan voor David, maar dan ontwaakt Martin plotseling uit zijn coma. Na een maand is de jongen helemaal hersteld en ontstaat er een rivaliteit tussen de twee. Monica probeert David nog steeds de liefde te geven die hij nodig heeft, maar dat wordt steeds moeilijker, vooral als David onbedoeld tot twee keer toe een ongeluk veroorzaakt. Uiteindelijk wordt de situatie zo gespannen dat besloten wordt David weg te doen.

Met pijn in het hart laat Monica David achter, en totaal ontredderd wil hij nog maar één ding: net als in het sprookje van Pinokkio een echte jongen worden, zodat Monica weer van hem zal houden en zodat hij weer naar huis kan. Om dat te bereiken gaat hij, net als in het sprookje, op zoek naar de Blauwe Fee. In deze zoektocht wordt hij bijgestaan door de liefdesrobot Gigolo Joe (Jude Law), die zich over de jongen ontfermt. Zo belandt David in een surrealistisch avontuur, waarin het sprookje en de harde realiteit nauw met elkaar verweven zijn.

A.I. is echt een film die je goed vindt of niet. Het tempo ligt niet echt hoog en vooral de tweede helft van de film is pittig. Toch valt er voor de science-fiction liefhebber genoeg te genieten. De beelden van de toekomstwereld (en dan met name de schitterende Rising Moon en de stad Rouge) zijn imponerend en Haley Joel Osment is vertederend als de kleine robotjongen, op zoek naar zichzelf. De scène waarin hij door zijn moeder achtergelaten wordt is een ouderwetse Spielberg-tranentrekker. Hoewel het surrealistische einde ongeloofwaardig overkomt, blijft de film boeien en is het huren van deze film zeker geen verspild geld.

Rayme @ 06-06-2005 03:01:22
haha had gister nog die film weer gekek voor de zoveelste keer en dat is al 3 jaar gelede dat is uit was


Geoffrey Reemer @ 02-02-2005 19:10:45
Steven, het is m'n eigen site. Ik mag lekker doen wat ik wil .
Bovendien: ik heb deze site júist gemaakt omdat ík mijn teksten op het internet wilde zetten. Dat ik er ook een optie bij heb gedaan waardoor jullie teksten kunnen plaatsen is maar een bijkomstigheid... het gaat natuurlijk om MIJN teksten!


Steven De Swerts @ 08-01-2005 19:46:14
ik voeg mij bij deze mensen zeg mag dat eigenlijk wel beheerder van een site en zelf gedichten droppen? ! schone film om te geloven!
slu


naomi veenhoven @ 14-06-2003 17:21:05
Ik heb A.I ook gezien. Ik vond het een prachtige film! Dat is alweer een jaar geleden, maar nu jij er zo over schrijft komt de hele film weer terug. Heel leuk! Ga zo door!


naomi veenhoven @ 14-06-2003 17:21:02
Ik heb A.I ook gezien. Ik vond het een prachtige film! Dat is alweer een jaar geleden, maar nu jij er zo over schrijft komt de hele film weer terug. Heel leuk! Ga zo door!Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en René Claessens