dinsdag 16 oktober 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
To Taal - What if?
Gepubliceerd op: 27-01-2009 Aantal woorden: 310
Laatste wijziging: 27-01-2009 Aantal views: 1686
Easy-print versie Aantal reacties: 1 reacties

What if?

To Taal


Anne Bernays and Pamela Painter: What If?
Writing Exercises for Fiction Writers
ISBN-10 0-06-272006-6
ISBN-13 978-0-06-272006-6

Uit het bovengenoemde boekje heb ik de volgende oefening. Of eigenlijk, het is mijn bewerking van een paar oefeningen er uit. Het doel is, om eerste zinnen te schrijven die de lezer meteen in het verhaal trekken. Welk verhaal? Dat weet je nog niet. Daar kom je wel achter als je het schrijft.

Het bleek veel makkelijker te zijn dan ik had gedacht. Je hoeft niet meteen een heel verhaal te verzinnen, één zin maar. En als je er vijf hebt, kies je er één om mee verder te gaan.

Hier zijn er bijvoorbeeld vijf met het woord “fiets” er in.

Langs de smalle trap naar het bovenhuis stonden de zware zwarte fietsen van opa en oma waar ze al jaren nauwelijks meer op reden en die verhinderden dat oma, die slecht ter been geworden was, de trap af kon komen.

Voor me op het fietspad reed iemand op een driewieler met elektrische trapversterking, een jonge man zo te zien met halflang zwart haar en opvallend rode handen.

Als ik mijn rijbewijs heb, ga ik nooit meer op de fiets zei Angela tegen haar moeder die haar geduldig hapjes pap zat te voeren.

Als je nou eens de energie die je nodig hebt voor je computer, zou opwekken met een soort fiets, een hometrainer, dacht Robert, dan zou je lichaamsbeweging krijgen en computeren op hetzelfde moment – je spaarde het soort energie dat gespaard moet worden en je werd meteen fit en gezond, en dan hoefde je nooit meer naar buiten.

In de tuin van het kleine huisje, tegen de halfverzakte schutting aan, stond een verroeste fiets waarvan het achterwiel door een auto in elkaar gereden was.


Walter W. Krijthe @ 28-01-2009 08:51:07
Op alles rijmt wel iets, behalve dan op fiets, want op fiets rijmt niets (H. Finkers)

And it's true - sommige gedichten van mij zijn in slechts enkele minuten op papier geschreven - en de meeste begonnen met een korte gedachte...

Zoals ik een keer bij een dichtersvoordracht was, in de pauze naar het 10 cm hoge podium staarde en dacht "Warempel, een drempel" - Had ineens heel snel pen en papier nodig Of die herfstdag dat ik uit het raam keek, de bomen zag en ineens de associatie met reggae kreeg - red, gold and green...

Het begin
is 1 zin
of soms zelfs
slechts 1 woord.

;)Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en René Claessens