dinsdag 21 mei 2019
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Geert Knig - Wereldspelen
Gepubliceerd op: 14-01-2009 Aantal woorden: 618
Laatste wijziging: - Aantal views: 1136
Easy-print versie Aantal reacties: 11 reacties

Wereldspelen

Geert Knig


Wereldspelen

In de zomer van 1990 zagen de straten van Assen er anders uit. Door de hele stad lagen rubber matten om blinden de weg te wijzen, in winkels waren bankjes neergezet om kleine mensen wat gemakkelijker te laten afrekenen en bij alle bushaltes waren stellages verrezen om rolstoelrijders zelfstandig de bus in te laten rijden. Wat tegenwoordig weer ondenkbaar is, was toen werkelijkheid: Assen was geheel gehandicaptenvriendelijk.
Dat had natuurlijk wel een bijzondere reden. De stad was dat jaar gastheer van de Wereldspelen voor gehandicapten, een evenement dat steeds twee jaar na de Olympische spelen plaatsvindt. Ik mocht er al die weken bij zijn, niet als deelnemer maar als bewaker. Nee, dat klinkt te onvriendelijk. Ik mocht als dienstplichtig marechaussee meehelpen bij de beveiliging van de barakken waar de sporters sliepen. Dat was namelijk op militair terrein. Die barakken mochten uitsluitend met speciale passen betreden worden om de pers en ander ongewenst bezoek buiten de deur te houden. Ook familie van de sporters, zelfs als het ging om eigen man, vrouw of kinderen, mocht niet zonder vooraf aangevraagd pasje de slaapplaatsen betreden.
Enige voorzichtigheid was ook geboden met landen als Irak en Iran, die hun oorlog net beindigd hadden maar als gevolg van die jarenlange strijd wel veel oorlogsgehandicapten hadden afgevaardigd. De war on terrorism was echter nog niet begonnen en van enige dreiging was dan ook geen sprake. Sporters uit voormalig oorlogsgebied waren blij uit het geweld te zijn en beslist niet van plan het in Nederland weer op te zoeken.

De toegangspasjes tot de verblijven waren groot en werden door de meeste mensen om de hals gedragen. Dat maakte controle gemakkelijk, maar na verloop van tijd keek ik nauwelijks meer naar de fotos. Ik begon de gezichten te herkennen. Vaak maakte ik een praatje met de deelnemers en gingen we met elkaar op de foto. Er waren relatief weinig topatleten bij, de meesten kwamen voor de gezelligheid en het ontmoeten van lotgenoten.
Toen een vrouw in een rolstoel mij op een avond dan ook vroeg of haar man even mee naar haar kamer mocht, liet ik hem zonder probleem passeren.
Nu heb je de pers binnengelaten! riep een adjudant die net de hoek omkwam. Hij zag mijn ironische blik, vond zijn eigen woorden waarschijnlijk nogal onnozel klinken, pakte een blikje fris uit een bak met water en trok een stoel bij de mijne.
Ach, zei hij, het gaat er hier allemaal zo gemoedelijk aan toe, het zal wel goed zijn. Hij kon nog net op tijd zijn benen intrekken voor twee voorbijrazende driewielers. Twee mensen die ook buiten de officile wedstrijden een competitie hielden.
Een luitenant dacht er echter anders over. Luid brullend kwam hij aanfietsen.
Wat is dat hier voor een puinhoop? Dit is een militaire organisatie! Weg met die stoelen, op je poten! Hier wordt serieus bewaakt!
De adjudant stond er wat beteuterd bij te kijken en dienstplichtigen werden geacht bevelen op te volgen, niet zelf te denken.

De volgende dag werd er strak bewaakt alsof het niet anders geweest was. De adjudant durfde zijn gezicht niet meer te laten zien en de sporters liepen de post zo snel mogelijk voorbij. Een praatje werd er niet meer gemaakt. Ze waren gentimideerd door het geschreeuw of wilden niets met militaire discipline te maken hebben zoals de oorlogsslachtoffers. Er werd minder gelachen en vaker smokkelde men gasten mee door om een grote vijver heen te lopen en zo de controlepost te mijden, iets dat achteraf zo kinderlijk eenvoudig bleek dat ik het gevoel had dat we al die weken voor niets bewaakt hadden. De gezellige sfeer was in ieder geval verdwenen.

En die luitenant? Die luitenant werd bevorderd.


@ 02-11-2018 13:03:04
sinop otelleri blog  sinop otel dublex suit oda  sinop otel hakkımızda  sinop otel hizmetler  sinop otel müza  sinop otel odalarımız  sinop otel plaj  sinop otel standart oda  sinop otelleri video  sinop otelleri yorumlar  sinop otel havuzlu  sinop otel fiyatları  sinop otelleri  sinop havuzlu otel  sinop otelleri trivego  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra birçok tarihi mekâna da sahip olan bir şehirdir. Sinop yalnızca doğa meraklıları tarafından değil aynı zamanda tarih meraklıları tarafından da gezilip, görülen ve beğenilen bir kenttir. Sinop kalesi, Sinop arkeoloji müzesi, Sinop İnce burun Feneri, Boyabat Kaya Mezarları Sinop’un tarihsel kalıntılarını oluşturmaktadır.

Tarih meraklısıysanız ve Sinop’a gelip seyahat etmek, gezip görmek istiyorsanız, o halde Sinop otelleri arasından bir Sinop otel seçiminde bulunun. Tercih ettiğiniz otelin isteklerinize uygun olup olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Nasıl özellikler istiyorsanız, beğendiğiniz otel de bu özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz Sinop otel ile güzel bir tatili geçirme imkânınız da bulunmaktadır.


@ 02-11-2018 13:02:37
antalya sex shop  
bursa sex shop  
sex shop bursa  
bursa sex shop  
avcılar sex shop  
avcılar sex shop  
esenyurt sex shop  
esenyurt sex shop  
beylikdüzü sex shop  
beylikdüzü sex shop  
kadıköy sex shop  
kadıköy sex shop  
bakırköy sex shop  
bakırköy sex shop  
işitme cihazı  


@ 02-11-2018 13:02:22
seks shop  
sex shop  
sex toys  
erotik seks shop  
gay sex shop  
gay sex shop  
strapon nedir  
kızılay sex shop  
vibratör  
izmir sex shop  
antalya sex shop  
ankara sex shop  
istanbul sex shop  
istanbul sex shop  


@ 02-11-2018 13:02:12
seks shop  
sex shop  
sex shop  
sex shop  
seks shop istanbul  


@ 02-11-2018 13:02:02
فرمتجر الجنس  
فروشگاه جنسی  
فروشگاه جنسی  
هزاز  
вибратор  
секс-шоп  
متجر الجنس اسطنبول  


@ 02-11-2018 13:01:55
sex shop  
iç giyim  
saç bakım  
işitme cihazı  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otel fiyatları  
sinop otel tavsiye  


@ 02-11-2018 13:01:44
 • https://www.ogiyo.com

 • https://www.sacbakim.net

 • https://www.noktaisitme.com

 • https://www.sinopantikotel.com.tr

 • https://www.sinopantikotel.com

 • https://www.sinopotel.com.tr

 • http://www.sinopotel.com

 • https://www.otelsinop.net

 • https://www.seksshopistanbul.net

 • https://www.jartiyercorap.com

 • https://www.noktashop.ist

 • https://www.noktashop.istanbul

 • https://www.noktashop.org

 • https://www.noktaseksshop.com

 • https://www.vibratorum.net

 • https://www.noktashop.org/articles-sitemap.xml • @ 02-11-2018 13:01:37
  sex shop  
  seks shop  
  saç bakım  
  seks shop  
  seks shop  
  sex toys  
  sex toys  
  gay sex shop
  gay sex shop
  strapon nedir


  @ 02-11-2018 13:01:21
  kızılay sex shop
  travesti sex
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  vibratör  
  izmir sex shop  


  @ 02-11-2018 12:59:54
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 


  @ 21-06-2015 15:35:42
  Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


  Copyright © 2002-2019 Geoffrey Reemer en Ren Claessens