vrijdag 21 september 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Debby van den Bergh - Moraal
Gepubliceerd op: 18-11-2008 Aantal woorden: 676
Laatste wijziging: 24-11-2008 Aantal views: 1100
Easy-print versie Aantal reacties: 3 reacties

Moraal

Debby van den Bergh


Het wordt geen grappige column.
Ik heb geen idee of het door het sombere weer komt of mijn eigen gemoedstoestand, maar vrolijk ben ik niet. Vallende blaadjes hebben op meer mensen invloed en gisteravond viel het me ook nog ‘ns op dat het volle maan is; voldoende ingrediënten om weg te glijden in een melancholische bui waarbij mijn vermogen om nieuws op een humoristische manier te analyseren even ver te zoeken is.
Gisteren is een jongetje van twaalf hier in Rijswijk voor de tram gekomen. De foto op internet toonde zijn verkreukelde fietsje, maar ik had geen behoefte om zijn verkreukelde fietsje te zien. Zijn ouders en zijn twee zusjes ook niet. De impact van zo’n gebeurtenis is groot, al weten we allemaal dat dit soort dingen dagelijks veelvuldig voorkomt, maar als het zo dichtbij is, komt het ook ineens heel dichtbij. Vanmorgen toen ik naar mijn werk reed dacht ik aan de ouders van dat jongetje. Dat je hele leven in puin ligt en dat de wereld gewoon verder draait. Moet bizar zijn.
Als ik op een nieuwssite vervolgens lees dat een Britse man zijn zeventien maanden oude stiefkindje dusdanig heeft mishandeld dat het overleed (het kindje was eerder al verlamd door een gebroken rug, miste nageltjes en vingertopjes), word mijn gemoedsrust er niet beter op. Mijn -gelovige- collega geeft op mijn vraag ‘En waar is God op die momenten?’ de repliek dat Hij het kindje niet heeft mishandeld. “Nee, maar Hij laat het wel toe’. Tot zover de theologische discussie en we gaan gewoon door met onze werkzaamheden.

Eigenlijk wil ik een verontwaardigde column schrijven over het stukje dat ik las waarin Rouvoet de seksmoraal van onze jeugd ‘losgeslagen’ noemt.
Goh.
Wat een heldere conclusie.
Maar Rouvoet benadrukt tegelijkertijd dat hij geen wettelijke maatregelen wil eisen, maar wel een breed debat over het onderwerp wil. Ik citeer Rouvoet: "Dit is meer dan een opvoedprobleem, het is een maatschappelijk probleem."
Goh.
Knap hoor. Kan wel zien dat de beste man gestudeerd heeft. Ik was er nooit opgekomen dat de moraal van onze jeugd losgeslagen is. Het valt mij namelijk niet op dat jonge meisjes (mijn dochters ook) op straat constant worden lastiggevallen door -sorry voor het stigmatiseren- allochtone medelanders met het verzoek of ze lekker willen neuken of pijpen. En gelukkig zit er een knop op mijn t.v. zodat ik s’avonds om 23:00 uur de over het scherm glijdende, naakte en hijgende telefoonhoeren niet hoef te zien, en mijn dochters ook niet.
En het valt mij ook niet op dat als mijn dochter een commerciële zender heeft opstaan en teletekst gaat kijken, onder in beeld permanent een regel staat waar ‘hete huisvrouwen of hete tieners’ en ‘live sex’ te vinden zijn. Dat de Veronica gids (ik heb de Varagids) een hele advertentiepagina heeft waarop, weliswaar erg klein, reclame wordt gemaakt voor allerlei sex sms mogelijkheden is ook heel normaal. Én zo goed voor de moraal!
Daarnaast (gelukkig zit er een knop die t.v. hè?) identificeren mijn kinderen zich niet met al die halfblote, op benen rijdende wijven in MTV clips.
Welnee, ze weten wel beter.
Dat we verder worden overspoeld met programma’s waarbij het de gewoonste zaak van de wereld is dat als je je gebit wilt laten herstellen je er automatisch een borstvergroting bij krijgt, is ook geen reden om te gaan twijfelen aan de heersende moraal. In het programma de Gouden Kooi was veelvuldig te zien hoe makkelijk je de moraal van jongeren kunt beïnvloeden. Geef ze geld, een huis en een bubbelbad en het Sodom en Gomorra is geboren. (En zend het vervolgens rond etenstijd uit).
De seksmoraal van onze jeugd is losgeslagen.
Sorry alle gelovigen die dit lezen, maar Godverdegodver, komen we daar nu dan pas achter? En dat die Klompvoet dan verdomme ook gelijk terugkrabbelt door geen wettelijke maatregelen te willen is werkelijk waar te zout om te vreten.
Het kabinet zou de eigen moraal eens onder de loep moeten nemen.
Wees in godsnaam eens heldhaftig.
Desnoods een moraalridder.


Debby van den Bergh @ 24-11-2008 14:15:44
Jullie hebben absoluut gelijk en normaal gesproken beperk ik me tot één onderwerp in mijn columns. Maar het was precies zoals ik schreef, ik wilde eigenlijk alleen over Rouvoet schrijven maar werd in beslag genomen door de bedompte stemming...en voelde behoefte mijn neerslachtigheid uit te leggen. Het heeft in elk geval beiden met kinderen te maken.
Bedankt voor de input.


sprakeloos @ 23-11-2008 00:02:30
Dichtermede heeft wel een punt, een column wordt puntiger naarmate je je weet te beperken tot het 'hoofdonderwerp', maar dat is moeilijk als je veel wilt zeggen.

Wel een interessant onderwerp wat me boeit, mag ik je verwijzen naar mijn column 'vertrutting of verkutting'


dichtermede @ 22-11-2008 00:29:40
Goed geschreven en graag gelezen.

Maar het verband tussen een 'verongeluk jongetje' en 'seksmoraal'?
Ik moet er nog maar even over denken....

Soddom moet Sodom zijn.

Verder helemaal met je eens....!

Succes verder
Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en René Claessens