zaterdag 20 oktober 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Frideswide - Een meisje uit Amsterdam
Gepubliceerd op: 25-10-2008 Aantal woorden: 559
Laatste wijziging: - Aantal views: 1298
Easy-print versie Aantal reacties: 1 reacties

Een meisje uit Amsterdam

Frideswide


De Amsterdamse straten zijn zoals gewoonlijk volgepakt met mensen. Er zijn mannen en vrouwen, oude en jonge, dikke en dunne, vrolijke en droevige, luidruchtige en stille, rijke en arme mensen. Allemaal in Amsterdam. Allemaal met hun eigen gedachtes, hun eigen geluk of ongeluk, allemaal anders.

Daar, bijvoorbeeld, loopt een meisje. Een onopvallend meisje, mager en schriel. Met haar lange vettige donkere haren hangend langs haar gezicht en met haar gebogen schouders, ziet ze er droevig en eenzaam uit. Ze let niet op de mensen, het lawaai om zich heen en niemand let op haar. Ze is gewoon een van de vele mensen in Amsterdam. Een van de vele mensen met hun eigen gedachtes, hun eigen geluk en in haar geval veel ongeluk.

Ze stop haar handen in de zakken van haar vest. Ze heeft geen jas aan, hoewel het midden in de winter is. Waarom was ze dan ook 's ochtends zo snel weg gegaan, haast de deur uitgerend? Was ze zo blij geweest dat ze weer naar school mocht? Toen ze op school aankwam, herinnerde ze zich weer hoe het daar was: geen vrienden, geen aandacht, geen teken van herkenning. Maar blij om naar huis te gaan is ze niet, zeker niet. Ze weet wel wat haar te wachten staat.

De trap oplopend naar de vijfde verdieping (de lift doet het weer eens niet) bedenkt ze iets. Meteen staat ze stil. 'Shit!' Maar ze loopt verder, wetend dat de thuiskomst nog minder leuk zal zijn dan ze had gedacht. Aangekomen bij nummer 189 bonkt ze op de deur. 'Wie?' 'Samantha!' De deur gaat open, maar degene die dat heeft gedaan is al weer in de keuken verdwenen. Samantha zucht, loopt langzaam het huis in en zet haar tas in een hoek. Haast aarzelend langzaam loopt ze naar het kleine kamertje dat de woonkamer voor moet stellen. Ze kijkt om zich heen. Halfleeggegeten frietzakken liggen in een hoek, op de grond liggen snoeppapiertjes en lootjes van de loterij. Twee kleine jongetjes zitten op de grond en spelen met een gameboy. Op de bank zit een brede man in verkreukelde kleren in een rap tempo sigaretten te roken. Naast hem op de bank lagen lege bierflesjes. Dat had ze dus goed geraden. 'Waar is het geld?' roept haar stiefvader haar toe. 'Heb ik niet.' 'Mar! ze heeft het niet!' Samantha ziet het hoofd van haar moeder om de hoek van de keukendeur verschijnen: 'Regel jij het deze keer maar.' Haar stiefvader haalt zijn neus op. Hij loopt naar Samantha toe. Het meisje deinst achteruit, draait zich om en rent naar het kleine halletje. De eerste deur rent ze in en slaat de die achter zich dicht. Het balkon. Haar stiefvader was achter haar aan gekomen. Ze draait zich van de deur af en wacht tot ze zijn hand op haar schouder voelt die haar om zal draaien om haar een klap in haar gezicht te geven. Maar de deur gaat niet open. Samantha draait zich om. Ze ziet niemand. Ze wil de deur open doen, maar die zit op slot. Ze staart verbaast naar de deurklink die ze vasthoudt. Tranen wellen op in haar ogen. Ze kruipt in een hoekje van het balkon. Het is koud. Er komen wolkjes adem uit haar mond terwijl ze geluidloos huilt. Morgen dus niet naar school.


@ 21-06-2015 15:35:42
Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en René Claessens