woensdag 26 juni 2019
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
kees niesse - Onthoofd.
Gepubliceerd op: 07-02-2008 Aantal woorden: 1361
Laatste wijziging: - Aantal views: 1287
Easy-print versie Aantal reacties: 11 reacties

Onthoofd.

kees niesse


Onthoofd.

Het was half drie in de nacht. De groene overgordijnen waren verlicht door de volle maan. Opeens een harde bonk. Mien schrok wakker en richtte zich half op en wilde Wouter wakker maken, maar ze zag hem niet naast haar liggen . Ze schrok, waar kan hij zijn, dacht ze. Ze deed het lampje op het nachtkastje aan. Toen ze het bed uit wilde stappen om te kijken waar hij was, hoorde ze een kuch en zag zijn hoofd boven het bed verschijnen.
Wat flik je me nou boender. Waarom lig je op de grond? Ik schrok mij kapot.
Och darling, wat had ik een nare droom. Zit mijn hoofd er nog op? Ik droomde, dat ik Johan van Oldenbarnevelt was en dat ze me gingen onthoofden. Ik moest het schavot bestijgen en ik hoorde de beul achter mij fluisteren, dat ik een dun nekkie had, een zacht eitje. Opeens hoorde ik het suizen van een zwaard en ik viel.
Gelukkig uit het bed Mien.

Wat heb jij toch altijd rare dromen ouwe.
En jij dan Mien, want vorige week vertelde je nog, dat je droomde in de armen van een gigolo te liggen en dat je bijna op je hoogtepunt was.
Daar zouden we het niet meer over hebben ouwe, kappen ermee. Heb je je bezeerd?
Valt wel mee, alleen mijn elleboog is pijnlijk. Ik ga effen naar beneden een borrel drinken. Moet ik voor jou er ook n meenemen?
Geen jenever ouwe, maar een whisky. Dan gaat mijn beven misschien wel weg.
Na de drankjes sliep het echtpaar weer rustig in.
De volgende morgen bij de koffie vroeg Mien:
Waarom droomde jij, dat je Johan van Oldenbarnevelt was. Ik weet van de geschiedenisles, dat het een belangrijk figuur was in de Middeleeuwen en zo belangrijk ben jij niet.

Weet je Mien, dat komt, omdat ik gisteren in de bibliotheek een verhaal over hem heb gelezen en het greep mij erg aan hoe deze man aan zijn eind is gekomen. Een jonge medewerkster van de bibliotheek kwam al naar mij toe met een glaasje water, omdat ik in huilen was uitgebarsten.
Zit niet zo te liegen halve garen dat je bent.
Wouter moest lachen.
Zal ik mijn droom vertellen darling?
Doe maar, maar geen onzin hoor.

Ik herinner mij alles nog, Mien. Jij was mijn dienstbode, een lekkere meid met grote borsten. Iedere morgen bracht je mijn ontbijt op bed met twee zacht gekookte eitjes en een glas wodka. Ik was dol op je en je was bereid naast mij komen te liggen en mij te vertroetelen. Mijn gezondheid ging toen met sprongen vooruit. Tijdens de tachtigjarige oorlog van 1568 tot 1648 met Spanje werd ik in 1570 advocaat bij het Hof van Holland. Ik kwam uit een eenvoudig gezin, maar mocht van mijn vader studeren en mij bekwamen in dijken en drainage. Dat kwam mij goed van pas, want bij het beleg van Alkmaar en Leiden door de Spaanse troepen liet ik de dijken doorsteken en de Spaanse soldaten moesten de benen nemen door het opkomende water. Heb je dat op school niet geleerd darling?

Wel een beetje, maar wat kan mij die oorlog met Spanje nou schelen, dat is zo lang geleden. Nu gaan veel Nederlanders er naar toe om een huidziekte op te lopen door de zon.
Moeten hun weten, ik ga niet in de zon liggen met mijn blote barst, veel te link met die dunne ozonlaag boven ons. Moet ik verder vertellen of niet, want dan ga ik Carla vragen of ze wat voor me te doen heeft.
Oh nee, dat gebeurt niet. Je blijft hier, heb je dat begrepen Wouter, want ik weet waar dit weer op uit draait. Ik ken je.
Ok dan, ik vertel verder.
Het Spaanse leger had in 1574 Leiden en later ook Haarlem omsingeld. Niemand kon meer de stad in of uit en voedsel werd niet meer aangevoerd. De inwoners kregen steeds minder te eten en uiteindelijk heerste er een vreselijke hongersnood. Zelfs ratten, honden en katten werden gevangen en opgegeten.

Ik, als Johan van Oldenbarnevelt, wilde hier een einde aan maken, want velen waren al gestorven door de honger. Ik gaf ons leger opdracht de dijken door te steken, zodat het water de stellingen van de Spanjaarden binnen kon stromen. De Spanjaarden schrokken zich kapot van al dat water en namen in paniek snel de benen. Dat was bij Alkmaar en daar begon onze Victorie, want we hadden een overwinning behaald. Ook Leiden werd ontzet en de hongerige bevolking werd getrakteerd op haring en wittebrood. Dat wordt nog steeds elk jaar op drie oktober gevierd, want op die dag werd Leiden bevrijd.

Gingen de Spanjaarden weer terug naar Spanje Wouter?
Oh neen, nog lang niet. Ik besloot in 1572 mij aan te sluiten bij Willem van Oranje om hem te helpen in opstand te komen tegen de Spanjaarden. Door het lezen van dit verhaal in de bibliotheek droomde ik echt dat ik Johan was, maar er was iemand, die dat allemaal behoorlijk begon te vervelen.
Wie was dat dan?
Dat was de Spaanse koning Filips II en wilde ons land een lesje leren. Hij stuurde daarom de hardvochtige landvoogd Alva naar ons land en was berucht om zijn harde optreden tegen andersdenkenden, want alleen het Katholieke geloof was toegestaan. Het werd een vreselijke tijd Mien, want wanneer je anders dacht, dan kwam je op de brandstapel terecht. Het begon mij ook te vervelen en wilde verzet plegen, dus steunde ik Willem van Oranje in zijn strijd tegen het Spaanse gezag.

Willem was voor vrijheid van geloof en dat vond Filips II helemaal niet leuk en een aantasting van zijn gezag. Daarom verklaarde hij Willem van Oranje vogelvrij. Filips II stuurde in 1584 een huurmoordenaar, genaamd Balthazar Gerards, naar ons land en schoot onze geliefde Willem van Oranje in Delft dood. Willem kreeg toen de erenaam Vader des Vaderlands.

Toch wel leuk wat je vertelt ouwe, het is onze geschiedenis. Dat was ik allemaal al vergeten.
Leuk van je te horen Mien, maar het leven ging verder en ik maakte het mee in mijn droom. De strijd tegen Spanje ging door, want wij Hollanders willen vrij zijn en niet bezet door een ander land, maar om de oorlog verder te voeren hadden we geld nodig. Omdat de Spaanse koning de handel tussen het opstandige Holland en Spanje en Portugal had verboden zocht ik een uitweg. Ik richtte in 1602 de Verenigde Oost-Indische Compagnie op en gingen met onze eigen schepen naar de Oost om Inheemse producten, zoals peper, kerrie, kaneel enzovoort op te halen. Eerder had Willem Barentsz het ook al geprobeerd via Nova Zembla, maar kwam vast te zitten in het ijs. Wij gingen via de Zuidelijke route via de Kaap in Zuid Afrika. Dat ging goed, maar vele matrozen kwamen om door de gevreesde scheurbuik.

Konden jullie de oorlog voortzetten tegen Spanje, Wouter?
Ja, want ik had de VOC opgericht om veel geld te verdienen en niet om een koloniaal rijk te vestigen. Het ging mij alleen maar om de winst, maar er waren meer kapers op de kust en die wilde hogere prijzen voor de Inlandse producten betalen, maar dat was tegen mijn zin. Ik ben toen een veroveringsoorlog tegen de Inlanders begonnen. De Molukken hadden we spoedig in handen. De echte grondlegger van de koloniale macht in de Oost was Jan Pieterszoon Coen, een begaafd dappere man, maar onmenselijk wreed tegen de bevolking daar. Ik kreeg ruzie over militaire zaken en werd gearresteerd en veroordeeld tot de dood door onthoofding. Dat droomde ik allemaal en ben door die droom zo geschrokken, dat ik uit bed ben gevallen. Ik heb nog pijn in mijn arm en schouder. Geef mij maar gauw een borrel Mien, want ik ben nog niet de ouwe.
Proost.

Kees Niesse.@ 02-11-2018 13:03:04
sinop otelleri blog  sinop otel dublex suit oda  sinop otel hakkımızda  sinop otel hizmetler  sinop otel müza  sinop otel odalarımız  sinop otel plaj  sinop otel standart oda  sinop otelleri video  sinop otelleri yorumlar  sinop otel havuzlu  sinop otel fiyatları  sinop otelleri  sinop havuzlu otel  sinop otelleri trivego  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra birçok tarihi mekâna da sahip olan bir şehirdir. Sinop yalnızca doğa meraklıları tarafından değil aynı zamanda tarih meraklıları tarafından da gezilip, görülen ve beğenilen bir kenttir. Sinop kalesi, Sinop arkeoloji müzesi, Sinop İnce burun Feneri, Boyabat Kaya Mezarları Sinop’un tarihsel kalıntılarını oluşturmaktadır.

Tarih meraklısıysanız ve Sinop’a gelip seyahat etmek, gezip görmek istiyorsanız, o halde Sinop otelleri arasından bir Sinop otel seçiminde bulunun. Tercih ettiğiniz otelin isteklerinize uygun olup olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Nasıl özellikler istiyorsanız, beğendiğiniz otel de bu özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz Sinop otel ile güzel bir tatili geçirme imkânınız da bulunmaktadır.


@ 02-11-2018 13:02:37
antalya sex shop  
bursa sex shop  
sex shop bursa  
bursa sex shop  
avcılar sex shop  
avcılar sex shop  
esenyurt sex shop  
esenyurt sex shop  
beylikdüzü sex shop  
beylikdüzü sex shop  
kadıköy sex shop  
kadıköy sex shop  
bakırköy sex shop  
bakırköy sex shop  
işitme cihazı  


@ 02-11-2018 13:02:22
seks shop  
sex shop  
sex toys  
erotik seks shop  
gay sex shop  
gay sex shop  
strapon nedir  
kızılay sex shop  
vibratör  
izmir sex shop  
antalya sex shop  
ankara sex shop  
istanbul sex shop  
istanbul sex shop  


@ 02-11-2018 13:02:12
seks shop  
sex shop  
sex shop  
sex shop  
seks shop istanbul  


@ 02-11-2018 13:02:02
فرمتجر الجنس  
فروشگاه جنسی  
فروشگاه جنسی  
هزاز  
вибратор  
секс-шоп  
متجر الجنس اسطنبول  


@ 02-11-2018 13:01:55
sex shop  
iç giyim  
saç bakım  
işitme cihazı  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otel fiyatları  
sinop otel tavsiye  


@ 02-11-2018 13:01:44
 • https://www.ogiyo.com

 • https://www.sacbakim.net

 • https://www.noktaisitme.com

 • https://www.sinopantikotel.com.tr

 • https://www.sinopantikotel.com

 • https://www.sinopotel.com.tr

 • http://www.sinopotel.com

 • https://www.otelsinop.net

 • https://www.seksshopistanbul.net

 • https://www.jartiyercorap.com

 • https://www.noktashop.ist

 • https://www.noktashop.istanbul

 • https://www.noktashop.org

 • https://www.noktaseksshop.com

 • https://www.vibratorum.net

 • https://www.noktashop.org/articles-sitemap.xml • @ 02-11-2018 13:01:37
  sex shop  
  seks shop  
  saç bakım  
  seks shop  
  seks shop  
  sex toys  
  sex toys  
  gay sex shop
  gay sex shop
  strapon nedir


  @ 02-11-2018 13:01:21
  kızılay sex shop
  travesti sex
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  vibratör  
  izmir sex shop  


  @ 02-11-2018 12:59:54
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 


  @ 21-06-2015 15:35:42
  Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


  Copyright © 2002-2019 Geoffrey Reemer en Ren Claessens