donderdag 20 juni 2019
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
kees niesse - Het verleden.
Gepubliceerd op: 11-07-2007 Aantal woorden: 859
Laatste wijziging: - Aantal views: 1769
Easy-print versie Aantal reacties: 11 reacties

Het verleden.

kees niesse


Het verleden.

Toen ik vanmiddag luisterde naar het Adagio van het Clarinet Concerto in A major KV 622 van Wolfgang Amadeus Mozart kreeg ik plotseling heimwee naar vroeger. Ik mag graag naar zijn muziek luisteren, het doet me wat. Automatisch denk ik dan aan het leven van de mensen in het verleden, niet in de tijd van Mozart, maar aan de tijd in mijn jeugd en de verhalen van mijn ouders. In mijn jeugd ging een dag niet zo snel om als tegenwoordig, verbeelding natuurlijk, maar het ging toen allemaal heel rustig. Het lijkt wel of je nu geleefd wordt. Ik hoef niet meer te werken, want ik ben bijna 76, maar toch vliegt een dag om. Ik weet niet hoe dat komt, maar zo voel ik het wel. Hoelang heb ik nog te leven, denk ik wel eens in een neerslachtige bui. Helemaal gezond ben ik ook niet meer.

Mijn vader vertelde wel eens, wat hij zo leuk vond aan het openbaar vervoer. Hij had het dan over koetsiers met hoge hoeden op de bok en paarden voor de bus en het heerlijke geluid van het klikklak op het plaveisel. Dat zie je niet meer, wel lange files en mensen die te laat op hun werk komen. Velen zijn daardoor gestrest. Dit land is te druk. Pim Fortuyn zei het al. Mijn vader had het ook over de paardetrammetjes op de Dam in Amsterdam. In zijn tijd had je die nog. Wat rustgevend zou dat niet zijn voor de tegenwoordige mens. En wat zagen de meisjes er leuk uit in hun stijf gesteven kleding met de wapperende rokken. Ze waren arm die fabrieksmeiden, maar ze liepen arm in arm zingend over de straat, en wat zagen ze er deftig uit met die grote hoeden als ze aan de zwier gingen.

Nare dingen gebeurden natuurlijk ook. Velen waren erg arm. Ik heb het meegemaakt in een volksbuurt, dat een dochter die in verwachting was, zomaar door de ouders op straat werd gezet. Mensen konden vroeger ook wreed zijn. Kinderen speelden nog op straat, zoals touwtje springen, tollen, hoepelen en diefje met verlos. Waar zie je dat nog? Ze zitten dik te worden achter de computer. Wat mij ook is bijgebleven, dat zijn de straatventers, de voddenman en de slagersjongens fluitend op hun fiets en het pindamannetje bij de bioscoop. Ik denk nog aan de kruidenierswinkel bij ons op de hoek. Als je de winkel binnen ging klonk er een bel. Dan kwam de eigenaresse vanuit haar huiskamer naar de winkel om je te helpen. Ik ruik nog de heerlijke geur in de winkel van de koffiebonen, thee, suiker, grutterswaren en rookworsten. De gegoede burgerij zagen er altijd deftig uit, vooral de vrouwen zagen er elegant uit.

Ik zie nog de eerste elektrische trams, die met veel belgerinkel gierend door de bocht gingen en de rammelende oude Fordjes en de witte ijswagens van Jamin. Voor een paar centen had je een heerlijk ijsje tussen twee wafels. Ik zie mij zelf nog lopen in een plusfour en de meisjes met hun sierlijke benen, waar de rokjes langs mee wapperden. Ook zie ik nog de arbeiders heel vroeg op de fiets naar hun werk gaan en de dienstmeid de straat schrobben en het koper poetsen. Wat kwam al niet langs je deur. Ik weet het nog. Dat was de bakker met zijn bakkerskar, de melkboer, de olieman, de zuurman, de kolenboer en de visboer, maar ook wekelijks de huisbaas voor zijn huur, want vroeger werd er nog een weekloon uitbetaald. Verder kwam de verzekeringsman aan deur, penningen innen voor het dooienfonds , en niet te vergeten de schillenboer, de scharensliep en de schoorsteenveger.

Mijn moeder had in de keuken een fornuis staan, waar ze het eten op kookte. Vooral in de winter als het hard vroor, zette ze koffie voor de bakker. Die bleef gerust een half uur zitten, en wanneer er niet genoeg geld was, dan schreef hij het bedrag als schuld in een boekje. Wanneer dan de kinderbijslag was uitbetaald, dan kreeg de bakker zijn geld. Wat mij ook is bijgebleven was de orgeldraaier, die wekelijks een dag langs kwam en aanbelde voor een paar centen en niet te vergeten de vuilnisman, die zich aankondigde met een soort ratel, rond een as draaiende houten klepper. Dan had je nog tijd om je vuilnisbak buiten te zetten. Dat was het zo beetje, wat ik mij herinner van vroeger. Wanneer men mij zou vragen wil je die tijd weer terug, dan zou ik zeggen, liever niet, want er was veel armoede. Wel waren de mensen vroeger onderling veel vriendelijker en hielpen ze elkaar in tijden van nood, dat mis ik tegenwoordig. Hoe vaak ligt een mens wekenlang dood in huis, voordat het ontdekt wordt door een nare geur. De maatschappij is hard geworden.
Kees Niesse.@ 02-11-2018 13:03:04
sinop otelleri blog  sinop otel dublex suit oda  sinop otel hakkımızda  sinop otel hizmetler  sinop otel müza  sinop otel odalarımız  sinop otel plaj  sinop otel standart oda  sinop otelleri video  sinop otelleri yorumlar  sinop otel havuzlu  sinop otel fiyatları  sinop otelleri  sinop havuzlu otel  sinop otelleri trivego  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra birçok tarihi mekâna da sahip olan bir şehirdir. Sinop yalnızca doğa meraklıları tarafından değil aynı zamanda tarih meraklıları tarafından da gezilip, görülen ve beğenilen bir kenttir. Sinop kalesi, Sinop arkeoloji müzesi, Sinop İnce burun Feneri, Boyabat Kaya Mezarları Sinop’un tarihsel kalıntılarını oluşturmaktadır.

Tarih meraklısıysanız ve Sinop’a gelip seyahat etmek, gezip görmek istiyorsanız, o halde Sinop otelleri arasından bir Sinop otel seçiminde bulunun. Tercih ettiğiniz otelin isteklerinize uygun olup olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Nasıl özellikler istiyorsanız, beğendiğiniz otel de bu özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz Sinop otel ile güzel bir tatili geçirme imkânınız da bulunmaktadır.


@ 02-11-2018 13:02:37
antalya sex shop  
bursa sex shop  
sex shop bursa  
bursa sex shop  
avcılar sex shop  
avcılar sex shop  
esenyurt sex shop  
esenyurt sex shop  
beylikdüzü sex shop  
beylikdüzü sex shop  
kadıköy sex shop  
kadıköy sex shop  
bakırköy sex shop  
bakırköy sex shop  
işitme cihazı  


@ 02-11-2018 13:02:22
seks shop  
sex shop  
sex toys  
erotik seks shop  
gay sex shop  
gay sex shop  
strapon nedir  
kızılay sex shop  
vibratör  
izmir sex shop  
antalya sex shop  
ankara sex shop  
istanbul sex shop  
istanbul sex shop  


@ 02-11-2018 13:02:12
seks shop  
sex shop  
sex shop  
sex shop  
seks shop istanbul  


@ 02-11-2018 13:02:02
فرمتجر الجنس  
فروشگاه جنسی  
فروشگاه جنسی  
هزاز  
вибратор  
секс-шоп  
متجر الجنس اسطنبول  


@ 02-11-2018 13:01:55
sex shop  
iç giyim  
saç bakım  
işitme cihazı  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otel fiyatları  
sinop otel tavsiye  


@ 02-11-2018 13:01:44
 • https://www.ogiyo.com

 • https://www.sacbakim.net

 • https://www.noktaisitme.com

 • https://www.sinopantikotel.com.tr

 • https://www.sinopantikotel.com

 • https://www.sinopotel.com.tr

 • http://www.sinopotel.com

 • https://www.otelsinop.net

 • https://www.seksshopistanbul.net

 • https://www.jartiyercorap.com

 • https://www.noktashop.ist

 • https://www.noktashop.istanbul

 • https://www.noktashop.org

 • https://www.noktaseksshop.com

 • https://www.vibratorum.net

 • https://www.noktashop.org/articles-sitemap.xml • @ 02-11-2018 13:01:37
  sex shop  
  seks shop  
  saç bakım  
  seks shop  
  seks shop  
  sex toys  
  sex toys  
  gay sex shop
  gay sex shop
  strapon nedir


  @ 02-11-2018 13:01:21
  kızılay sex shop
  travesti sex
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  vibratör  
  izmir sex shop  


  @ 02-11-2018 12:59:54
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 


  @ 21-06-2015 15:35:42
  Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


  Copyright © 2002-2019 Geoffrey Reemer en Ren Claessens