donderdag 20 juni 2019
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Rob van Riel - STILTE
Gepubliceerd op: 09-07-2003 Aantal woorden: 1474
Laatste wijziging: - Aantal views: 1653
Easy-print versie Aantal reacties: 11 reacties

STILTE

Rob van Riel


STILTE

Het was stil in huis en in het voorbijgaan keek ik vluchtig naar de klok die aan de muur hing.
De wijzers gaven ongeveer acht uur in de ochtend aan. Het ding was rond, cijferloos en de glazen plaat verraadde enkele vette vingerafdrukken, die vermoedelijk bij het terugdraaien naar de zomertijd waren achtergelaten.
Ik had het rijk voor mijzelf en besloot met dat gegeven deze dag iets bijzonders te gaan doen. Typisch eigenlijk, als het druk is in huis, verlangt menigeen naar de stilte en een beetje eenzaamheid. En zit je alleen, dan verlang je al gauw naar mensen om je heen. Dat verschijnsel is mensen eigen, op die enkele aangeboren kluizenaar na.
De soep stond te trekken en het mergpijpje tikte ritmisch tegen de bodem van de pan. De geur van de door mij zorvuldig uitgekozen kruiden werd ietwat overstemd door een riekende hondendrol die het beest afgelopen nacht op de hagelwitte plavuizen in de huiskamer had neergelegd.
Ten tijde van die overtreding stond de vloerverwarming nog aan, waardoor ik de drol licht gebakken, zeg maar rustig geroosterd, daar aantrof. Voor de opruimploeg was dit gegeven een meevaller.
'Foei', riep ik in de richting van het bejaarde beest en met een knipoog in mijn richting gaf zij aan daar niets aan te kunnen doen; ouderdom komt met gebreken.
Ik trok de zaterdageditie van De Telegraaf uit de veel te krappe brievenbus en sloeg vervolgens de gehavende krant met gespreide armen uit. Ik had het voornemen alle ellende van de vorige dag in mij op te gaan nemen.
Voor de zoveelste keer fladderden de pagina's van de zaterdageditie in delen op de grond. 'Nietjes, dacht ik gergerd, 'nietjes moeten speciaal voor mijn gemak in de vouw van die krant, daar ga ik patent op aanvragen.
De stilte werd even doorbroken door de brievenbus die plotseling dichtklapte. De hond sloeg daar zoals gewoonlijk op aan.
Na een half uur te hebben gebladerd besloot ik de krant te reserveren voor de vis die wij straks bij de afslag voordelig zouden gaan kopen.
De deurbel haperde, dat deed die bel al geruime tijd; vermoedelijk is het hamertje stuk of versleten. Het klonk ongeveer zo: 'trrrrrrrrrrrr'.
Ik slenterde naar de gang, ontdeed de deur van twee raamboompjes en een meisje van amper twaalf jaar oud vroeg mij zonder verdere aankondiging of ik lid wilde worden.
De vermoedelijke moeder van het kind stond op een afstand van tien meter, op het trottoir, de wacht te houden en ik hoorde de moeder zachtjes, maar duidelijk hoorbaar het kind souffleren.
Dat moet tegenwoordig. Niet dat souffleren, maar de wacht houden. Dat is veiliger.
Ik zei: 'nee, drukte de deur direct weer in het slot, liep naar de keuken en zag dat de soep goed ging.
Aangekomen in de huiskamer zag ik door het raam menig bewoner op straat voorovergebogen de voorruit van zijn auto krabben, soms driftig en vermoedelijk met ochtendhumeur. Dat was te horen aan het ritme van het krabben.
Ik keek naar buiten en zag dat een slimme buur een dekentje van zijn voorruit wegsloeg en vervolgens met een triomfantelijke blik in zijn ogen de straat uitreed. Morgen zou iedereen een dekentje gebruiken. Voor die vinding moet de buurman patent aanvragen. Het krabbertje was al eerder uitgevonden en alge-meen aanvaard tot een ingeburgerd gereedschap. Hoewel, ik zag dat mijn overbuurman zijn voorruit stond te krabben met een leeg muziekcassettedoosje. Het geluid ging door mijn lijf als een krijtje over een schoolbord; domme man.
Maart was het, een onevenwichtige maand met veel kuren. Morgen schijnt de zon, of misschien zal het vriezen, stormen of regenen. Typisch verschijnsel voor de periode die zijn staart roert.
Ik had vandaag dus het voornemen iets te gaan doen, iets bijzonders.
Ik keek nog een keer uit het raam en zag in de voortuin een trillende kattenstaart boven het onkruid uitkomen. Die kat stond ongetwijfeld te poepen in mijn tuin en daar heb ik de pest aan. Mijn demente hond blafte tegen de beslagen voorruit van de huiskamer aan, waarop de brutale kat met een arrogante en vooral statige houding zijn weg vervolgde.
'Trrrrrrrrrrrrrrr, klonk het weer.
Ik slofte naar de voordeur en zag door het spionnetje een man van middelbare leeftijd met een gigantisch hoofd vlak voor mijn deur staan. Zijn koude adem sloeg een waas tegen het kleine glaasje in de deur.
Hij had een schaaltje met daarin snoepjes in zijn handen en tussen zijn vingers bengelden aan touwtjes verschillende theezakjes.
Ik opende de voordeur en zag ook weer tien meter verderop, op het trottoir, een tweede man staan met nog veel meer theezakjes in zijn handen.
'Dag meneertje, zei de man. 'Wilt u een snoepje en een theezakje?' vroeg hij. Ik veronderstelde dat het voor niets was.
Dus nam ik, ondanks het gegeven dat ik geen thee lust, het geschenk dankbaar aan.
Ik dacht de deur nu weer te kunnen sluiten om vervolgens mijn oorspronkelijke plan uit te kunnen gaan voeren, maar daar was het kennelijk nog te vroeg voor.
'Of ik al wist op welke partij ik ging stemmen en interesse had in de VVD, vroeg de man mij nu op de toon van een handelsreiziger.
Dacht ik het niet: 'niets is voor niets.
Het snoepje had ik inmiddels tussen mijn kiezen en ik was ook niet voornemens om het theezakje terug te gaan geven. Eens gegeven blijft gegeven.
De man deelde mij mede dat zijn partij geen windmolens in het stiltegebied wilde, omdat de vogels dan zouden wegblijven.
'Ik wil wl windmolens!' zei ik, 'en die vogels kunnen ook best ergens anders slapen. Met die woorden beindigde ik mijn korte betoog, waarop ik de voor-deur weer achter mij in het slot drukte.
De man droop af met zijn snoepjes en zakjes.
Op een veilige afstand keek hij mij recht in de ogen aan en stak de wijsvinger van zijn rechterhand naar zijn voorhoofd. Ik begreep de boodschap; ik zou getikt zijn.
'Dat kan ik ook, dacht ik. Legio gebaren lenen zich voor het kracht bijzetten van een boodschap. Ik strekte mijn linkerarm toen goed zichtbaar voor het raam en maakte van mijn duim en wijsvinger een cirkel.
Daarbij maakte ik met een tevreden blik heftige kauwbewegingen met mijn mond. De boodschap kwam over.
Ik keerde mijn rug naar het raam en dacht: 'Ik kan de rest van de dag mijn gevoelens uiten in gebarentaal. Dat plan wond mij op.
Ik liep terug naar de pruttelende soep, boog voorover boven de pan en maakte met de vlakke kant van mijn linkerhand toen wapperende bewegingen langs mijn linkeroor.
'Lekkere soep wordt dat, dacht ik.
Ik kreeg er nu echt zin in en trok met een wijsvinger mijn onderste ooglid van mijn linkeroog naar beneden.
Ik bedoelde daarmee te zeggen erg slim te zijn en dat ik goede soep kon koken.
Mijn hond kwispelde zijn staart en keek gulzig naar mijn dampende pan. Ik keerde demonstratief mijn achterwerk naar de hond en gaf met mijn vlakke hand een stevige klets op mijn kont. 'Ammehoela!' riep ik, 'daar krijg jij niets van!'
Die woorden hoefde ik eigenlijk niet uit te spreken, want het gebaar sprak voor zich.
Vervolgens zag ik tot mijn verbazing dat de hond haar tong naar mij uitstak en ik begreep wat zij daarmee bedoelde. Het dier wilde klaarblijkelijk het spel meespelen. Ik was niet voor n gat te vangen.
Ik keek de hond aan en zette mijn ogen dwingend en wijd open, waarbij ik mijn linkerarm gestrekt naar de tuindeur prikte.
'Er uit!' riep ik en het werkte.
Zo ging ik in de huiskamer nog even door met gebaren en kwam uiteindelijk aan het verdienstelijke aantal van veertig.
Voorbijgangers keken regelmatig mijn huiskamer binnen en moeten van alles hebben gedacht.
Van lieverlee kroop de dag voorbij en ik constateerde dat mijn oorspronkelijke plan om iets bijzonders te gaan doen niet was uitgekomen.
De stilte werd plotseling doorbroken door de thuiskomst van mijn gezinsleden. Ik begroette hen hartelijk en met een vinger peuterde ik de resten van de toffee tussen mijn tanden weg. 'Je moet niet praten met een vinger in je mond!' riep mijn dochter. 'Of zij een kopje thee wilde, vroeg ik, 'en straks een kopje soep misschien?' Daarbij gebaarde ik weer mijn hand langs mijn oor.
Zij reageerde snel door een wijsvinger tegen haar voorhoofd te prikken, ondersteund met de opmerking; 'Je weet toch dat ik vegetarier ben!' Zij kende het spel.
Eigenlijk had ik die dag net genoeg stilte beleefd om als sociaal mens te kunnen verdragen, want een kluizenaarsbestaan zou niets voor mij zijn.
@ 02-11-2018 13:03:04
sinop otelleri blog  sinop otel dublex suit oda  sinop otel hakkımızda  sinop otel hizmetler  sinop otel müza  sinop otel odalarımız  sinop otel plaj  sinop otel standart oda  sinop otelleri video  sinop otelleri yorumlar  sinop otel havuzlu  sinop otel fiyatları  sinop otelleri  sinop havuzlu otel  sinop otelleri trivego  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri  sinop otelleri Sinop doğal güzelliklerinin yanı sıra birçok tarihi mekâna da sahip olan bir şehirdir. Sinop yalnızca doğa meraklıları tarafından değil aynı zamanda tarih meraklıları tarafından da gezilip, görülen ve beğenilen bir kenttir. Sinop kalesi, Sinop arkeoloji müzesi, Sinop İnce burun Feneri, Boyabat Kaya Mezarları Sinop’un tarihsel kalıntılarını oluşturmaktadır.

Tarih meraklısıysanız ve Sinop’a gelip seyahat etmek, gezip görmek istiyorsanız, o halde Sinop otelleri arasından bir Sinop otel seçiminde bulunun. Tercih ettiğiniz otelin isteklerinize uygun olup olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Nasıl özellikler istiyorsanız, beğendiğiniz otel de bu özelliklerin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tercih ettiğiniz Sinop otel ile güzel bir tatili geçirme imkânınız da bulunmaktadır.


@ 02-11-2018 13:02:37
antalya sex shop  
bursa sex shop  
sex shop bursa  
bursa sex shop  
avcılar sex shop  
avcılar sex shop  
esenyurt sex shop  
esenyurt sex shop  
beylikdüzü sex shop  
beylikdüzü sex shop  
kadıköy sex shop  
kadıköy sex shop  
bakırköy sex shop  
bakırköy sex shop  
işitme cihazı  


@ 02-11-2018 13:02:22
seks shop  
sex shop  
sex toys  
erotik seks shop  
gay sex shop  
gay sex shop  
strapon nedir  
kızılay sex shop  
vibratör  
izmir sex shop  
antalya sex shop  
ankara sex shop  
istanbul sex shop  
istanbul sex shop  


@ 02-11-2018 13:02:12
seks shop  
sex shop  
sex shop  
sex shop  
seks shop istanbul  


@ 02-11-2018 13:02:02
فرمتجر الجنس  
فروشگاه جنسی  
فروشگاه جنسی  
هزاز  
вибратор  
секс-шоп  
متجر الجنس اسطنبول  


@ 02-11-2018 13:01:55
sex shop  
iç giyim  
saç bakım  
işitme cihazı  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otelleri  
sinop otel fiyatları  
sinop otel tavsiye  


@ 02-11-2018 13:01:44
 • https://www.ogiyo.com

 • https://www.sacbakim.net

 • https://www.noktaisitme.com

 • https://www.sinopantikotel.com.tr

 • https://www.sinopantikotel.com

 • https://www.sinopotel.com.tr

 • http://www.sinopotel.com

 • https://www.otelsinop.net

 • https://www.seksshopistanbul.net

 • https://www.jartiyercorap.com

 • https://www.noktashop.ist

 • https://www.noktashop.istanbul

 • https://www.noktashop.org

 • https://www.noktaseksshop.com

 • https://www.vibratorum.net

 • https://www.noktashop.org/articles-sitemap.xml • @ 02-11-2018 13:01:37
  sex shop  
  seks shop  
  saç bakım  
  seks shop  
  seks shop  
  sex toys  
  sex toys  
  gay sex shop
  gay sex shop
  strapon nedir


  @ 02-11-2018 13:01:21
  kızılay sex shop
  travesti sex
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  erotik seks shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  sex shop  
  vibratör  
  izmir sex shop  


  @ 02-11-2018 12:59:54
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 
  sinop otelleri 


  @ 21-06-2015 15:35:42
  Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


  Copyright © 2002-2019 Geoffrey Reemer en Ren Claessens