dinsdag 16 oktober 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Ger Klarenbeek - Huurwoningen goedkoper door erfpacht
Gepubliceerd op: 08-02-2003 Aantal woorden: 267
Laatste wijziging: - Aantal views: 1645
Easy-print versie Aantal reacties: 0 reacties

Huurwoningen goedkoper door erfpacht

Ger Klarenbeek


In de gemeente Reuver gaat een project van start, waarbij aan de zittende huurders kortingen worden gegeven op de aankoop van hun woning. De corporatie splitst de onroerende zaak in een prijs voor de opstal en voor de grond. De grond wordt daarna in erfpacht gegeven. Door deze constructie is de woningcorporatie in staat de verkoopprijs met maximaal 30% te verlagen.

De verlaging van de verkoopprijs natuurlijk in het belang van de huurder en biedt hem op het eerste gezicht een groot voordeel. Men koopt een huis onder de marktwaarde en hierdoor is het makkelijker om een financiering te verkrijgen. Het nadeel is echter verbonden aan het feit, dat de grond in erfpacht is. De corporatie blijft dus een vinger in de pap houden.

Afgezien daarvan is het begrip erfpacht een heikel onderwerp geworden. In de grote steden Rotterdam en Amsterdam is vrijwel alle grond in erfpacht. De pachters in Rotterdam hebben echter de sedert dit jaar de kans de grond te kopen. In Amsterdam is dit nog niet het geval en aldaar maakt de gemeente misbruik van haar machtspositie. Pachters betalen steeds meer canon doordat deze gerelateerd is aan de grondprijs.

Het is algemeen bekend, dat de grondprijs de laatste jaren drastisch omhoog is gegaan en dus erfpachters hiervan de dupe worden.Het is daarom, dat de huurders in de gemeente Reuver niet alleen moeten kijken naar het eerste gewin bij de verkoopprijs, maar ook naar de hogere lasten in de toekomst. Nogmaals erfpacht is niet de juiste wijze om huurders te helpen bij het kopen van een woning.Er zijn geen reacties op deze tekst.


Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en René Claessens