dinsdag 19 juni 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Jamisia - Schrijf De Cultuur Zelf!
Gepubliceerd op: 09-12-2004 Aantal woorden: 318
Laatste wijziging: - Aantal views: 1403
Easy-print versie Aantal reacties: 1 reacties

Schrijf De Cultuur Zelf!

Jamisia


Ter voorbereiding op de nieuwe Cultuurnota van de provincie, die later dit jaar verschijnt, spraken vertegenwoordigers van de provincie met betrokken organisaties in werkgroepen over o.a. festivals, beeldende kunst, maar ook literatuur en media (op 1-7-04).
Bij dat laatste kwam onder meer ter sprake dat er nu een opinierend blad ontbreekt, met uitsluitend Friestalige artikelen. Het aantal journalisten dat hiervoor in ‘geef Frysk’ kan schrijven, is helaas nogal beperkt.
Ook het nut van vertalingen werd aangestipt. Deze zijn namelijk niet alleen belangrijk voor de taalbevordering, maar ook voor de literatuurbevordering. Een Friese auteur in het Nederlands lezen doet later vaak herlezen in het Fries. Maar vertalingen komen ook goed van pas om jongeren weer aan het lezen te schrijven, in het Fries natuurlijk.
Het is jammer dat politieke discussies zo vaak abstract blijven, omdat een goed voorbeeld meer houvast biedt. Om ‘lezen’ te combineren met ‘jongeren’ en ‘Fries’ is het zelfs simpel: waar blijft de vertaling van Harry Potter?
Hier zouden m.i. ‘fanfics’ in betrokken kunnen worden, om te zorgen dat jongeren ook in het Fries gaan schrijven. Een verhaal schrijven wordt eenvoudiger als de personages en de regels van het verhaal gegeven zijn. Dit is het uitgangspunt van een ‘fanfic’. Het zijn door fans geschreven verhalen over hun favoriete boeken of serie. Misschien is het ongebruikelijk om in Nederland je zo iets toe te eigenen, maar een dergelijke houding houdt een cultuur wel levend.
En bij ‘Harry Potter’ maakt J.K. Rowling het iedere schrijvende fan ook nog eens extra makkelijk. Ze laat zoveel dingen open, dat er naar hartelust gespeeld kan worden met de personages. Een voorbeeld dat betrekking heeft op Fryslân: Hermelien vertelt in ‘De Vuurbeker’ dat er in heel Europa scholen voor Tovenarij zijn. Vanuit historisch perspectief stel ik mij dan zo voor dat er vanzelfsprekend één is of was in Amsterdam, maar ook eentje in Friesland: Frjentsjer Skoalle foar Tsoenderij....


sprakeloos @ 09-12-2004 01:12:20
Beste Jamisia, geïmponeerd door de hoeveelheid teksten in een keer, pikte ik deze er als eerste uit. Mijn eerste reactie, als taal en cultuur op deze manier door de overheid gestimuleerd moet worden? Maar dit is natuurlijk vloeken in de kerk. Ik ga beslist naar andere teksten kijken.Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en René Claessens