vrijdag 21 september 2018
Snel naar rubriek:
Inloggen      Registreren
Lynn - Dialoog - twee kinderen
Gepubliceerd op: 18-11-2004 Aantal woorden: 308
Laatste wijziging: 19-11-2004 Aantal views: 1539
Easy-print versie Aantal reacties: 11 reacties

Dialoog - twee kinderen

Lynn


Door de harde schop van Ronnie schoot de voetbal, tot ergernis van Ruben, met een grote boog over de schutting van buurman Baarsjes.

“Kijk nou wat je doet! Ik wil niet meer met je spelen,” zei Ruben en beende weg in de richting van het speelplein.
“We moeten de bal nog halen, hoor, anders wordt mamma boos”
“Anders wordt mamma boos,” herhaalde Ruben met een honend stemmetje. “Jij durft ook niks, je gaat zelf de bal maar halen.”
“Ga jij dan, als jij het wel durft.”
“Waarom moet ik gaan? Jij hebt de bal toch over de schutting geschopt?”
“We kunnen toch ook samen aanbellen?” Ronnie´s wangen kleurden vuurrood en hij wist al wat Ruben nu zou gaan zeggen. Hij moest altijd uitdagen.
“Ronnie is een bangerik. Ronnie is een mietje! Bange poepert!” Ruben danste over het veld en wees pesterig naar Ronnie. “Ik wil hem best halen, hoor, als jij op die auto durft te krassen.”
“Op een auto krassen?” piepte Ronnie.
“Ja, hier, met deze steen. Ik wil het eerst zien, anders haal ik niet de bal.”

Zonder dat de twee kleuters het doorhadden verscheen het woedende gezicht van buurman Baarsjes boven de schutting. Hij bulderde: “Niemand gaat hier op auto´s krassen! Ik weet waar jullie wonen en ik zal je moeder haarfijn uitleggen wat jullie hier voor vuile plannetjes beramen!”
“Ik eh ... wij eh ... Ja,” stamelde Ruben.
“Ja wat?” Vroeg buurman Baarsjes boos.
“Ja, meneer.” Beide jongens staarden naar de grond om hun schaamte te verbergen.
“En volgens mij zochten jullie deze. Schaam jullie!” Buurman baarsjes gaf de jongens hun bal terug.

“Wat een enge man, hč?” fluisterde Ruben wanneer ze op veilige afstand waren.
“Ik zei toch dat jij ook niet durfde?” Ronnie gaf hem een speelse duw en ze liepen lachend naar het speelplein.


Lynn @ 06-12-2004 15:03:14
Hoi bridget.

Je hebt helemaal gelijk. Dat doet mijn Wordprogramma automatisch. Heel irritant. Maar ik zal het aanpassen.

Lynn


Bridget @ 29-11-2004 21:19:53
Hoi Lynn,
Leuk kinderverhaaltje. Kleine dingetje:
Vroeg buurman.....vroeg is met een kleine letter.
Voor de rest Prima!Lynn @ 24-11-2004 09:23:29
Hee,

bedankt voor je reactie. Altijd leuk om te horen.


Miranda vd Steen @ 19-11-2004 18:30:01
Leuk fragment! Leuk geschreven.


Lynn @ 18-11-2004 16:29:15
Ja machtige kinderen he? haha

Ik begrijp je helemaal trouwens. En ik vind het ook niet erg om je commentaar te lezen, anders moet ik het niet posten. Ik leer ervan en ik hoop zo ook jou en anderen te helpen.


Miranda vd Steen @ 18-11-2004 13:42:27
Begrijp me goed; ik stoor me er niet aan. Ik probeer alleen te kijken of er eventuele verbeteringen mogelijk zijn en wanneer ik iets zie, dan meld ik dat. Het is en blijft persoonlijk en ik geloof niet dat er objectieve vaststaande regels zijn hoe het moet.
Het is inderdaad goed om afstand te nemen van hetgeen je hebt geschreven. Hoe langer je de tekst weglegt, hoe groter de afstand wordt.
Ja ‘action schrijven’ wordt een enorm zootje en daar kunnen heel verrassende dingen ontstaan. Het is net als bij action painting. Volgens mij gaat het vooral om lef hebben en durven opschrijven. Ik daag je graag uit.

Bij misdaadverhalen gaat het meestal om de psychologie erachter. Niemand slaat zomaar aan het moorden. Het is dus een kwestie van je inleven in zo’n persoon. Het kunnen heel rare hersenkronkels zijn maar het moet toch ook te volgen zijn voor de lezer. Liefst moet daarbij ook de spanning naar het eind worden opgevoerd. Ik probeer het me altijd ‘filmisch’ voor te stellen.

En dit alleen maar naar aanleiding van twee kinderen die een bal over een schutting schieten.Lynn @ 18-11-2004 13:12:28
Mijn vorige misdaadverhaal was trouwens al behoorlijk over de rand hoor. Ik heb nog nooit zo´n verhaal geschreven en het is niet iets waar ik zelf voor zou kiezen. Toch vond ik het heel leuk om te doen en het is nog best een grappig verhaal geworden. al moet ik aan dat genre nog hard werken dan. Maar een moord beschrijven vind ik best moeilijk.


Lynn @ 18-11-2004 13:09:52
Ik stel het zeker op prijs dat je aangeeft wat jou stoort aan het verhaal. Ik kan wel schrijven maar het is wel leuk als het ook gelezen kan worden op een soepele manier.

Ik ga er eens oevr nadenken je advies. Meestal als ik het de volgende dag lees kan ik er wat kritischer naar kijken, alsof het iemand anders zijn tekst is.

Mijn cursus doe ik vooral voor de lol en ik ben blij dat ik er snel beter van wordt. betekent dat ik toch wel iets leer het was meer als een reactie op jou zin, weer wat anders. Ik vind het leuk om uit te vinden welke verhalen me het makkelijkst afgaan en welke verhalen ik leuk vind om te schrijven.

En wat betreft action schrijven... ik vrees dat dat een zootje gaat worden omdat ik nogal van de hak op de tak spring als ik er niet over nadenk. het wordt een onbegrijpelijk verhaal dan zou wel eens een leuke test zijn...


Miranda vd Steen @ 18-11-2004 12:52:07
Beste Lynn,

Het is me duidelijk dat de tekst niet zozeer voor kinderen is bestemd. Maar juist omdat het over kinderen gaat, zou ik toch aansluiten bij die schrijftrant al was het alleen al om de sfeer die daarmee ontstaat. Ik zeg er uitdrukkelijk bij dat dit mijn voorkeur zou zijn. Ik heb zeker niet de pretentie het beter te weten en het is pertinent niet de bedoeling om je wat dan ook op te dringen.

De tekst zoals je die hebt geschreven laat aan duidelijkheid niets te wensen over.
Naarmate ik vaker teksten (en vooral die van jou) lees en becommentarieer, ontdek ik dat ik liever meteen een inhoudelijke reactie geef. Ik veronderstel dat je daar meer gebaat mee bent dan alleen maar te horen dat ik het wel of niet goed vind. Dat laatste is toch subjectief.

Ik weet niet wat je jezelf ten doel hebt gesteld en waarom je de cursus volgt. Ik kan geen onderscheid maken in teksten die je wel of niet in opdracht hebt geschreven. Wel zie ik een stijgende lijn en snelle ontwikkeling in hetgeen je schrijft. Het is maar mijn idee toch vooral een kwestie van veel doen en proberen. Ga wat mij betreft gerust eens ‘over de rand’. In je eerste verhaal noemde je action painting. Er zou ook zoiets als action writing moeten bestaan.Lynn @ 18-11-2004 12:21:08
Het was een oefenopdracht. Ik moet binnenkort een paar dialogen als huiswerk insturen die ik zelf verzin. Het onderwerp van deze dialoog is me gegeven. Vandaar.
Het moet geen kindervehaal worden maar duidelijk een gsprek tussen twee kinderen. Is dat gelukt zo?

De reden dat ik vaak andere onderwerpen heb, is omdat ik een cursus doe. Soms moet ik oefenen en dan krijg ik een onderwerp en soms moet ik echt huiswerk inleveren (dat schrijf ik zelf en post ik niet of achteraf pas) Ik schrijf ook wel eens wat zelf zoals, over het huis, en sint maarten, en de man op het perron was geen opdracht. Maar ik heb het zo druk met die cursus dat ik er eigenlijk niet echt aan toe kom voor lol te schrijven (voor de cursus is natuurlijk voor de lol maar je begrijpt vast wat ik bedoel) Toch vind ik mezelf in verhalen voor de cursus beter. Gek.


Miranda vd Steen @ 18-11-2004 11:54:27
Beste Lynn,

Weer een heel ander genre dan het voorgaande verhaal. Er is niets mis met de tekst.

Omdat het zo duidelijk over kinderen gaat, zou ik er voor hebben gekozen om helemaal geen samengestelde zinnen te gebruiken. Daardoor krijg je korte zinnen die (naar mijn idee) goed passen in de sfeer.
Het plaatsen van reacties kan alleen als u ingelogd bent. Klik hier om naar de inlogpagina te gaan.


Copyright © 2002-2018 Geoffrey Reemer en René Claessens